Fesztivál

2023.08.25. 21:25

A csoki mindenki életét megédesíti

A 100 éves Szerencsi Csokoládé születésnapja alkalmából szakmai konferenciát rendeztek pénteken Szerencsen, a Rákóczi-várban. A tanácskozáson egyúttal hivatalosan megnyitották a 3. Artúr Napok Fesztivál programjait.

Nagy-Hankó Krisztina

Koncz Zsófia országgyûlési képviselõ, miniszter helyettes, Nagy István agrárminiszter és Takács István, a Szerencsi Bonbon Kft. alapító- ügyvezetõje

Fotó: Bujdos Tibor

A szerencsi csokoládé száz éve az itt élőknek is nagyon fontos, de nemcsak a múlt, a jövő számára is meghatározó – mondta Koncz Zsófia miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő ünnepi beszédében. Hogyan tudott a hazai édességgyártás bázisa lenni Szerencs? - tette fel a kérdést, hiszen ebben a térségben a bor volt a kiemelkedő termék, de ugyanerről a vidékről lett híres a csokoládé is. A szerencsi csokoládé 2015-ben bekerült a Nemzeti Értéktárba. De amit mindenképpen ki kell emelni – mondta az országgyűlési képviselő, hogy példaértékű a Nestlé és a Szerencsi Bonbon Kft. és az itt élők összefogása. Fantasztikus édesipari termékek kerülnek ki a gyár és a manufaktúra egyedülálló kapcsolatából. 

Mindent megmutatnak a látogatónak 

A fesztivál kapcsán Koncz Zsófia rámutatott: óriási az érdeklődés a koncertek iránt, de a csokival kapcsolatos programelemek, mint a például a Csokiútlevél is sikerre van ítélve. Ezen keresztül be tudják mutatni a várost az ide látogatóknak, a Szerencsen működő cukrászdákat, a 100 éves jubileumra készült kiállítást, illetve a turisztikai központba, valamint a csokigyárba is ellátogathatnak az érdeklődők. Így a vendégeknek mindent meg tudnak mutatni, amire büszkék – fűzte hozzá a miniszterhelyettes. 

Sikeres házasság 

Stílusosan szólva, mivel a konferencia a lovagteremben van, amely házasságkötések helyszínéül is szolgál, el lehet mondani, hogy a csoki és a város házassága is kiváló frigy – emelte ki Nyíri Tibor, Szerencs polgármestere. A térség, de az egész ország büszke lehet rá. Szerencs és az édességgyártás összekapcsolódik, ahogyan a bor Tokaj-Hegyaljával. A 100 év alatt sokszor kellett harcolni azért, hogy megmaradjon a csokigyártás a térségben. Megannyi szerencse, jóakarat, együttműködés, összefogás kellett ahhoz, hogy Szerencsnek ezt a hírnevet megőrizzék – hangsúlyozta a polgármester. A következő száz évben is erre fognak törekedni. A gazdasági szereplőknek is köszönet jár azért, hogy nem hagyták megszakadni a hagyományt. A híres termékeket ma is gyártják, ennek köszönhetően. 

Mertek nagyot álmodni 

Szeretem a csokoládét, az összeset.

Gombóc Artúr klasszikus nyitó mondatait idézte a PomPom meséiből Nagy István agrárminiszter. Majd azzal folytatta köszöntőjét, hogy tulajdonképpen azért jött, hogy gratuláljon, köszönetet mondjon. Ami itt a száz év alatt történt, az valóban történelem. Olyan dolgok és események történtek, amelyek nem voltak jellemzőek korábban. Volt olyan, aki mert nagyot álmodni, a multinacionális cég árnyékában létrehozni a kis manufaktúrát, a Szerencsi Bonbon Kft.-t – emlékeztetett az agrárminiszter. Így a híres védjegy, a márka megmaradt. A csokoládé mindenki életet megédesíti, ezért száz év után is azt tudjuk mondani, hogy szükség van rá, tegye édessé a következő száz évet is a szerencsi csokoládé – vélekedett a miniszter. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában