Változik?

2023.08.06. 20:00

Mutatjuk, hol adható le a hulladék vármegyénkben

Nyár elején jelentették be, hogy a MOL Nyrt. nyerte a hulladékkoncessziós pályázatot. Utánajártunk, ez milyen változásokat jelent.

Soós Péter

Hogyan alakul ezután a hulladék sorsa?

Fotó: MW

Július elsejétől 35 évig a MOL lesz a felelős az évi mintegy ötmillió tonna magyarországi települési szilárdhulladék gyűjtéséért és kezeléséért. A cég többek között azt vállalta, hogy a következő tíz évben mintegy 185 milliárd forint értékben hajt végre beruházásokat, és öt esztendő alatt felépít egy új, évente minimum százezer tonna szemét energetikai hasznosítására alkalmas létesítményt; valamint, hogy 2040-ig a hazai hulladék jelenlegi, 32 százalékos újrahasznosítási aránya eléri a 65-öt, a hulladéklerakókba kerülő szemét rátáját pedig egytizedére csökkenti a jelenlegi 50 százalékról.

A koncesszió nyári bejelentése óta a MOL meghirdette az intézményi alvállalkozói pályázatot is, amelyben azokat a partnereket keresi, akikkel együtt tud dolgozni a koncesszió megvalósításán (több száz tender érkezett), továbbá megkezdte a tárgyalásokat a hulladékkezelő gazdasági létesítmények üzemeltetőivel és tulajdonosaival a szükséges kapacitások lekötéséről, illetve az italpalackok visszaváltási rendszerének fejlesztésére is tett lépéseket.

Az EU irányelveit követik

A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt. honlapján többek között az olvasható: „ahogy a kinyomtatott papírra vagy a felhasznált PET-palackokra, úgy a hulladékok széles tömegére igaz, hogy fenntartható, azaz újrahasznosítható formában tudunk tőlük megszabadulni. Ezzel pedig egyszerre előzzük meg azt, hogy a hulladék környezeti teherként kerüljön a természetbe, ugyanakkor új erőforrásokhoz juttatjuk a gazdaságot.”

A cégcsoport célja, hogy az Európai Unió irányelveit követő hazai szabályozásnak megfelelően alakítsa a hulladékgazdálkodási tevékenységét. A MOL támogatja az EU azon törekvését is, amely 2030-ig megduplázza az újra feldolgozott hulladék mennyiségét.

Egyelőre döcögős a folyamat

A változás érinti a lakosságot is, egyik olvasónk cégtulajdonosként – név nélkül – nyilatkozott lapunknak a hulladékleadás bonyodalmairól. Elmondása szerint először a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Szolgáltató Kft.-hez fordult, akik elsőre még nem tudtak tájékoztatást adni, második alkalommal viszont már felkészülten és készségesen segítettek neki. A veszélyes hulladékra nem tudtak ajánlatot adni – de javasolták, keresse fel az ÉMK (Észak-Magyarországi Környezetvédelmi) Kft.-t. –, a papírra azonban már igen.

„Nem egyszerű a rendszer, ha cégként, ráadásul bizalmas információkat tartalmazó papírokat kell leadni. A MOHU oldalán kell először regisztrálni, majd miután azt elbírálták, jöhet az árajánlat. Szóval egy halom adminisztrációval jár, de fiatal még a rendszer, majd csak kialakul ez. Azonban drágult is a szolgáltatás, több mint a kétszeresére. A papírt kilogrammonként a korábbi 60 helyett 128 forintért veszik át” – mondta a cégtulajdonos, aki mintegy ezer kilogramm hulladékot szeretne leadni, ami jelentős, több százezres nagyságrendű költséget von maga után. A veszélyes hulladék leadása pedig még ennél is nagyobb mértékben drágult, tette hozzá.

A témával kapcsolatban megkerestük a MiReHu Nonprofit Kft.-t is, melynek munkatársai a szabadságok miatt későbbre ígértek tájékoztatást.

Segít a weboldal

A MOHU honlapja szerint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében fémet Miskolcon két helyen (Bogáncs utca, Besenyői u.), valamint Mezőkövesden és Tiszaújvárosban lehet leadni, míg papírt és műanyagot a MiReHu Kft. vesz át telephelyén. A MOHU MOL Hulladékgazdálkodási Zrt.-vel szerződött hulladék-átvevőhelyek – fémhulladék, papír, gumiabroncs, elem, ólom leadóhelyek – listája és a lakossági „ösztönző díjak” megtalálhatók a mohu.hu-n. 

A cég évente 100-120 ezer tonna saját hulladék sorsáról gondoskodik, emellett jelentős mennyiségű külső hulladék kezelésére is képes, emellett belépett a műanyag-újrahasznosítás területére is. A MOL évente ezzel már mintegy ötmillió tonna lakossági, intézményi, vállalati, vegyes és elkülönített hulladék gyűjtésének és kezelésének megszervezésért felel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában