Médiatudatosság

2023.08.27. 11:00

Az okostelefon helyes használatára is oktatták a diákokat a Rákóczi táborokban, így Sátoraljaújhelyen is

Véget ért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) és a Rákóczi Szövetség 2023 márciusában kötött együttműködési megállapodásának keretében indított nyári médiatudatossági programsorozat a Rákóczi Szövetség táboraiban.

A világ sok részéről érkeztek diákok az Összmagyar Anyanyelvi Táborokba, Sátoraljaújhelyre a Rákóczi Szövetség rendezésében

Fotó: Vajda János

A tudományos és oktatási programokon a Kárpát-medencei oktatási intézmények diákjain kívül részt vettek még tanulók és tanárok az Amerikai Egyesült Államokból, Kanadából, Mexikóból, Brazíliából, Ausztráliából, Spanyolországból és Észak-Macedóniából is - közölte az NMHH kommunikációs igazgatósága.

Közleményük szerint a sátoraljaújhelyi Várhegy nyergében elhelyezkedő Rákóczi tábor a magyar fiatalok egyik meghatározó találkozási helyszíne lett a nyár folyamán, ahová különböző tematikus táborokba 31 országból érkeztek a magyar fiatalok és pedagógusok. A táborok legfőbb célja az volt, hogy a programok keretében életre szóló barátságok alakuljanak ki, élményeket és emlékeket szerezzenek, de kiemelt cél volt a magyar kultúra és a magyar nyelv ismeretének és szeretetének megerősítése is - írták.

Hasznos foglalkozások, tanácsok

Az NMHH és a Rákóczi Szövetség közötti együttműködés eredményeképpen kilenc nyári táborban valósult meg oktatás a médiatudatosság, médiaértés és médiaszakma témakörökben. A legfiatalabb korosztály számára három Összmagyar Anyanyelvi Táborban tartottak oktatásokat az NMHH Bűvösvölgy Médiaértés-oktató Központ munkatársai, a középiskolás (14-18 év) korosztály számára pedig ugyancsak három táborban az NMHH Internet Hotline munkatársai, valamint az NMHH által felkért szakértők - olvasható a közleményben.

Úgy folytatták: a fiatalok hasznos információkat kaphattak arról, hogyan érdemes használni a közösségi médiát, mire kell figyelni akár tizenévesként is, amikor valaki az okostelefonján keresztül híreket olvas, képeket oszt meg, vagy arról, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a közösségi média használói. Az előadások mellett az egyetemisták táborában kipróbálhatták a drónozást, készíthettek rövidebb filmeket, így a szakemberek segítségével betekinthettek a média világába. A résztvevők felváltva dolgoztak riporterként és interjúalanyként is. A folyamat során megtapasztalták, hogy a kérdések, válaszok, vágóképek hogyan képesek hatni a befogadóra - hangsúlyozták.

 Az NMHH munkatársai, valamint a hatóság által felkért szakértők összesen 65 előadást tartottak mintegy 2300 tanulónak, hallgatónak és tanárnak - tették hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában