Európai Borlovagrend

2023.07.23. 10:30

Bazilikában avatták fel az új borlovagokat Sárospatakon

Három Tokaj-hegyaljai polgármester tiszteletbeli tagja lett a nemzetközi szervezetnek.

Ünnepi szentmise keretében avatta fel legújabb rendes és tiszteletbeli tagjait az Európai Borlovagrend Sárospatakon a bazilikában, a szervezet először rendezett ilyen eseményt a városban. A programot azért szervezték a zempléni iskolavárosba, mert a nemzetközi szervezet tagjai, vezetői kiváló kapcsolatba kerültek Tokaj-Hegyaljával.

Az eseményen elhangzott: a borlovagrend történelmi gyökerei egészen 1333-ig nyúlnak vissza, azóta kétszer is újjáalakult, egyszer 1468-ban, egyszer pedig harminc esztendeje. A 27 országban jelen lévő borlovagrend körülbelül 5500-6000 taggal rendelkezik, évente mintegy 5-600-al bővül a létszámuk. A magyarországi tagság meghaladja a 600-at – derült ki az eseményen. Valódi borlovaggá válni azonban hosszú folyamat – közölte Josef von Jenei, az Európai Borlovagrend szenátusának nagykövete, generalivisitor. Mint elmondta, akár 8-9 év is eltelhet, mire teljes értékű borlovaggá válik valaki. Hozzátette: szervezetük a páneurópai elvet vallja, ami a barátságon, az együttműködésen és az egymás iránti szereteten, tiszteleten alapszik, valamint saját eszközeik segítségével támogatják a borkészítést a szőlőtől a termékig. Nagyon sok az olyan tagjuk, aki borászattal foglalkozik – mondta a nagykövet. Kiemelte: új tagokat a régi tagok ajánlásával, kezességével fogadnak a borlovagrendbe.

 

Rendes és tiszteletbeli tagok

Az ünnepségen új rendes és tiszteletbeli tagokat avattak a sárospataki bazilikában a borlovagrend tagjai. Dr. Szabó Attila érsebészt, intézetvezetőt, a rendes tagok közé avatták, aki – mint a boon.hu-nak elmondta – a borlovagrend egyik vezetőjével, dr. Tagai Istvánnal egy nyaralás alkalmával ismerkedett meg. Azonnal látszott, hogy közös az értékrendjük, ami tovább erősödött a beszélgetések során. Miután megismerte a borlovagrend céljait és azokkal azonosulni tud, maga is csatlakozik a szervezethez – mondta.

Az új borlovagrendi tagok avatását nem véletlenül szervezték meg a sárospataki bazilikában, az utóbbi években kiváló kapcsolat alakult ki a szervezet és a térség több települése között. A lovagrend vezetői ugyanis többször jártak a Tokaji Borvidéken, köztük Tokajban, Hercegkúton és Sárospatakon.

Aros János, Sárospatak polgármestere tudósítónknak kiemelte: Sárospatakon és az egész borvidéken szinte minden a borról szól, mindenki igyekszik kihasználni minden olyan lehetőséget, ami a borban rejlik. Városuk – mint a térség kulturális és idegenforgalmi központja – szerves része a Tokaj Borvidéket alkotó 27 településnek – tette hozzá. Kiemelte: mindenki azon dolgozik, hogy a tokaji bor visszanyerje hírnevét a világban. Aros János megtiszteltetésnek nevezte, hogy az Európai Borlovagrend tagjai szorosabbra szeretnék fűzni a kapcsolatot Tokaj-Hegyaljával

 A sárospataki polgármester mellett Rák József, Hercegkút, valamint Posta György, Tokaj polgármesterét is tiszteletbeli taggá avatták a nagy múltú szervezetben.

 

A borlovagrend tagjai előző nap Hercegkútra látogattak, ahol kiválóan érezték magukat.

Az európai Borlovagok rendezvényén a Szent Korona másolatát is bemutatták.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában