Így termett

2023.07.27. 12:30

Aratás Mezőkövesden

Betakarították a búzát és a repcét a Matyó Agrártermelő Zrt. területein.

Boon.hu

Fotó: MW

A Matyó Agrártermelő Zrt. ebben az évben 4230 hektáron termesztett nyári betakarítású növényeket. Az idei időjárás mind országosan, mind régiónkban is kedvező volt a szántóföldi növénytermesztés számára. A mezőkövesdi mezőgazdasági vállalat július 3-án kezdte és július 24-én fejezte be a búza és a repce aratását.

– Az idei betakarítást többször megállította az esőzés, ezért a munka tíz nappal elhúzódott. Termény szárítást nem végeztünk, megvártuk, míg megszáradt a napsütéstől és a szabványnak megfelelő nedvességű lesz. A búza esetében a termésátlag előreláthatólag hektáronként nyolc tonna, míg a repcénél hektáronként négy tonna körül lesz – mondta el Képes Vince Ferenc, a Matyó Agrártermelő Zrt. igazgatóságának elnöke. 

Az elnök hozzátette, hogy idén malmi, euro- és takarmánybúza is termett. A gabonák minősége, fajtától és tápanyag ellátottságtól függően változó minőségű. Képes Vince Ferenc kiemelte, hogy ebben az évben magas termelési költségekkel és a tavalyi évhez viszonyítva alacsony értékesítési árakkal kell számolniuk. Az aratást négy saját tulajdonú és nyolc bérelt kombájnnal, illetve a hozzá tartozó fuvareszközökkel végezték. A betakarítással párhuzamosan történik a tápanyag visszapótlása és a tarlóhántás a következő évi őszi káposztarepce-területeken. Ezt követi majd a talajjavító meszező anyag kijuttatása.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában