Városnap

2023.06.25. 18:23

Városként még fiatal, településként már aggastyán Nyékládháza - Fotókkal

Háromnapos rendezvénysorozattal ünnepelték a várossá válás 20-ik évfordulóját Nyékládházán.

Nagy-Hankó Krisztina

Vasárnap délután hagyományosan a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében megtartott városnapi ünnepségen adták át a kitüntető címeket, ahol Tóth Balázs polgármester köszöntötte az ünneplőket.

Fotó: Ádám János

Nyékládháza jubileumának alkalmából szervezett program nyitó estéjén, pénteken a lengyelországi testvérváros, Chrzanów delegációját fogadták. Nyékládháza gyermekkórusa és az Őszirózsa Népdalkör lengyel és magyar népdalokat énekelt a vendégek tiszteletére. Szombaton este a tervezett fáklyás felvonulás meghiúsult a kedvezőtlen időjárás miatt, de a művelődési ház megtelt érdeklődőkkel az est további programjára.

Tóth Balázs polgármester köszöntőjében üdvözölte a testvérváros küldöttségét, illetve a Chrzanowi Kerékpáros Szövetséget, akik kerékpárral érkeztek Lengyelországból. Az est hangulatát a Nyékládházi Ifjúsági Fúvószenekar, Kerekes Dorina és Magyar Gréta koncertje biztosította.

Vasárnap délután hagyományosan a Kossuth Lajos Általános Iskola tornatermében megtartott városnapi ünnepségen adták át a kitüntető címeket, ahol Tóth Balázs polgármester köszöntötte az ünneplőket.

Történelmi időket élt meg

„Mély tisztelettel gondolunk hőseinkre, akiknek hite összetartozásának ereje a nyékládházi föld szeretete 750 éven át, generációkon keresztül megtartotta ezt a települést, melynek első 1270-es okleveles említése óta egy szépen fejlődő kisvárossá vált” - mondta a polgármester. 1932-ben egyesült Mezőnyék és Ládháza, így lett Nyékládháza. Majd 20 éve sokak álma vált valóra azzal, hogy elnyerte a városi címet, amelynek napját azóta minden évben júniusban megünneplik – tette hozzá.

Negyedévszázados barátság

Nyékládháza polgármestere után a lengyelországi delegáció vezetője, Robert Maciaszek polgármester is köszöntötte a jelenlévőket, majd méltatta azt a kapcsolatot, amely már 25 éve áll fenn a két település között. Az évforduló tiszteletére mindkét fél emlékplakettet adományozott a másiknak.

Számos felfedezni való

„Egy gyermek életében 20 év nagy idő, de egy város életében csak egy rövid szakasz. Különösen akkor, amikor már a 13-ik században voltak történelmi feljegyzések a Nyék elnevezésről” - emelte ki Tállai András miniszterhelyettes, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője. Majd felhívta a figyelmet arra a megannyi értékre, amely ebben a városban található. Hiszen kiváló az infrastuktúrája, van egy országos hírű kavicsbányája, illetve bányatavai, amelyek lehetőséget biztosítanak a sportolásra és a horgászatra is. Az országgyűlési képviselő beszélt a fejlesztésekről is, amelyek nem állnak meg. Kiemelte: az új tornacsarnok és kulturális központ ügye már a kormány előtt van. Az ünnepi beszédek után köszöntötték a várossá válás időpontjához képest az első újszülöttet, vagyis az első városi polgárt, aki a 20 éves Nagy Viktória. Ezt követően elismeréseket adtak át a kiváló sport-, tanulmányi- és egyéb versenyeredményekkel büszkélkedő fiatal lakosoknak, akik viszik a város jó hírét. Illetve átadták a Pro Urbe díjakat a városban régóta kimagasló tevékenységet végző személyeknek.

 

A díjazottak:

- Dr. Jánossy Judit, 35 éve Nyékládháza első és azóta is egyetlen házigyermekorvosa

- Marján Miklós György, a Kossuth Lajos Általános Iskola igazgatója

- Molnárné Gál Erika, fejlesztőpedagógus, tehetséggondozó tanár, mesterpedagógus

- Szentpéteriné Kovács Katalin nyugdíjas óvónő, könyvtáros, a közösség motorja

- Dr. Veréb Ilona Erika, 30 éve Nyékládháza háziorvosa

- az 50 éves Dargay Attila Gyermekvarázs Óvoda és Bölcsőde a gyermekek felé forduló, szeretetteljes óvodai nevelés elismeréseként

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában