Városnap

2023.06.30. 15:53

Szendrő várossá válását ünnepelték

Egy település múltja az egyben nagyon fontos üzenet a jövőnek is.

Pap Gyula

Riz Gábor és Szaniszló János

Fotó: Pap Gyula

Ünnepi képviselő-testületi ülés keretében ünnepelték pénteken Szendrő várossá alakulásának évfordulóját a szendrői Kastélykertben. Ádám Kamilla szavalata után Szaniszló János polgármester ünnepi beszédében kiemelte: Szendrő 27 – Egy szám és egy szó, de ami mögötte van mindenek előtt sok-sok munka, megvalósult és eddig be nem teljesült elképzelés, siker és néha sikertelenség, öröm és egyszer-egyszer bánat, sok vita, de több egyetértés mindezekkel együtt egy szóval - fejlődés.

Legszebb lapokra kerül

– Azt gondolom, hogy ez az eltelt 27 év egyértelműen Szendrő történetének legszebb lapjaira kerülnek majd az utókor részéről is – hangsúlyozta a polgármester. – Gyakorlatilag befejeztük a korábbi években elnyert pályázatok kivitelezését, elszámolásaik vannak folyamatban. Az elmúlt évben elkezdtük az elkövetkezendő 2-3 év fejlesztéseit, négy pályázat benyújtásával és elnyerésével – összegezte.

Az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanulójának, Ruszó Oszkár Zsoltnak - aki az „Év hangszerese verseny” győztese - előadását követően Riz Gábor, országgyűlési képviselő, Miniszteri biztos mondott ünnepi beszédet.

Egy település múltja az egyben nagyon fontos üzenet a jövőnek is

 – hangsúlyozta.

Szendrő történetének legfontosabb dátumait áttekintve kiemelte: Az ember élete a múltjában gyökerezik és mind az amit hoz magával a múltból meghatározza jövőjét is. A múlt tisztelete nélkül nincsen jövő és önmagunkat tiporjuk meg, ha dicső eleinknek legszebb tetteit, hagyományait, erényeit nem őrizzük meg. Erős családok, közösségek nélkül nincsen város, de ha ezek rendben vannak s tudják a maguk kötelességét ott rend lesz, Szendrőben akkor marad rend, ha ezt sose feledik – mutatott rá a Miniszteri biztos.

Az elismerések, oklevelek átadását követően a Virágos Szendrőért pályázat díjátadása következett.

A pályázat győztesei voltak Sánta Judit és Zuszkó Zsuzsanna. Elismerő oklevelet és emlékplakettet kapott: Hudák József, Kálló Jenő, Móth László, Motkó Barnabás. Nyugdíjba vonulásuk alkalmából köszöntötték Horváth Istvánné (Borika néni) egészségügyi asszisztenst és Szabadosné Bakos Magdolna Zsófia pedagógust. Az Ujj Viktor Géza Alapfokú Művészeti Iskola tanára, Hódi Klára magyar népdalokat adott elő az esemény zárásaként.

Az állófogadás után a Szendrői népdalkör Szendre báró balladáját adta elő, melyet Bodnár Tamás, a Magyar Nemzeti Levéltár BAZ Vármegyei Levéltár igazgatóhelyettese A szendrői Gerse utca című előadása követett. Utána Dr. Tomka Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményi főigazgató-helyettese A szendrői várak története című előadása következett. Végül a Császta Néptánc együttes műsora zárta a programot.

A városnap ünneplése szombaton sport és családi programokkal folytatódik a Strandréten.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában