Együtt gondolkodás

2023.06.10. 16:32

Lengyel-magyar két jóbarát Miskolcon is - fotók, videó

Immár második alkalommal tartottak Lengyel Kuturális Műhelynapot Miskolcon.

Póczos Nikolett

Lengyel nap

Fotó: Vajda János

Miskolc Megyei Jogú Város Lengyel Nemzetiségi Önkormányzata csatlakozott a Lengyel Nyár 2023 - Találkozások a lengyel kultúrával elnevezésű országos rendezvénysorozathoz. Ennek részeként immár második alkalommal tartották meg a Lengyel Kulturális Műhelynapot a borsodi vármegyeszékhelyen szombaton. 
A rendezvény délelőtt az Erzsébet téren kezdődött, ahol Szabó Mónika a miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke, mint főszervező, ismertette a nap programját és beszélt a nap jelentőségéről, mellyel a lengyel kultúrát, nyelvet, irodalmat és zenét szeretnék népszerűsíteni. 

„A kicsiknek hoztunk lengyel mesehősöket (Fülesmackó, Lolka és Bolka) ábrázoló színezőket, kifestőket, a nagyobbaknak lengyel és magyar oktató társasjátékokat a lengyel történelemmel kapcsolatban, melyekből a két nép kultúrájából lehet szemezgetni, valamint a nagyoknak a lengyel kultúrával kapcsolatos kvízkérdéseket és egy vaktérképes játékot” – mondta az elnök.  

A program délután egy órától a Szabó Lőrinc Idegennyelvi Könyvtárban folytatódott tovább, ahol a Symphonia Alapfokú Művészeti Iskola növendékei adtak elő lengyel népdalokat, gyermekdalokat, de volt előadás a lengyel folklór beépüléséről a mai, modern zenébe, és hallhattak arról is, hogy milyen tradicionális programokkal, rendezvényekkel és látnivalókkal rendelkezik Lengyelország.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon. 

Megkóstolták az ételeket 

„De emellett egy nagyon különleges gasztronómiai bemutató is várt az érdeklődőket, meg lehetett kóstolni a tradicionális lengyel finomságokat”- mondta Szabó Mónika. A miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a Miskolcon élő lengyel közösség magja olyan 40-50 főre tehető. „Minden hónapban igyekszünk valami programot kitalálni és arra törekszünk, hogy a gyerekeket bevonjuk ezekbe, mert ők lesznek a lengyel hagyományok átörökítői”- hangsúlyozta Szabó Mónika a miskolci Lengyel Nemzetiségi Önkormányzat elnöke. Majd hozzátette, hogy a magyar ajkú gyerekeket is szívesen látják programjaikra, aki mindig nagy kíváncsisággal részt is vesznek ezeken. Az Erzsébet térre, a II. Lengyel Kulturális Műhelynapra kilátogatott Andrzej R. Kalinowski konzul is, a budapesti Lengyel Köztársaság Nagykövetségéről.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában