Átadták és megáldották

2023.06.13. 14:32

Jurtatábort avattak Martonyiban - fotók, videó

Az átadón elhangzott, hogy a most átadott tábor összekötő kapocs a Felvidék és Erdély között, valamint erősíti az anyaországi és határon túli magyarok összetartozását.

Ujlaki Attila

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelõs államtitkára tartott ünnepi beszédet

Fotó: Vajda János

Átadták és megáldották a Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola, Óvoda és Alapfokú Művészeti Iskola Martonyi községben lévő Szent Miklós Sportközpont Jurtatáborát kedden délelőtt.

A beruházás összköltsége 75 millió forintba került, amelyet a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Programból finanszíroztak az Aktív Magyarország Államtitkárság közreműködésével és a Miskolci Egyházmegye Közfeladatellátó Intézményei Fenntartóval (MEKIF) együtt.

Az eseményen elhangzott, hogy a projekt részeként összesen hat darab ötszemélyes jurtát alakítottak ki, egy vizesblokkot, egy filagóriát, valamint egy faházat is kialakítottak, amely közösségi térként fog funkcionálni a jövőben.

Összekötő kapocs lesz a Felvidékkel és Erdéllyel

A tábor Csereháti Kerékpáros Vándortábor vonalon épült Martonyi határában, vagy ahogy nevezik a „Pálos kolostorrom árnyékában”. A tábor befogadóképessége 30 fő, azaz harminc túrázó vagy bicikliző gyereket tudnak elhelyezni. A tábort az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Általános Iskola és Óvoda építtette a saját telkén. 

Barta József igazgató szerint a tábor összekötő kapocs a Felvidék és Erdély között, erősíti az anyaországi és határon túli magyarok összetartozását. A megnyitó ünnepségen felvidéki és erdélyi barátaik is részt vettek. Az igazgató megköszönte a példás összefogást, amelynek eredményeképpen rövid időn belül felépült a tábor. A tábort dr. Orosz Atanáz megyéspüspök áldotta meg, aki a létesítményt a Szűzanya oltalmába ajánlotta. „Az ország egyik legszebb helyén vagyunk, hiszen a szerzetesek évezredek előtt is ezt a helyet választották” – mondta. Hozzátette: a megáldott jurtatábor olyan programokat tesz majd lehetővé, amelyek jó célt szolgálnak a jövőben. 

Révész Máriusz, Aktív Magyarországért felelős államtitkár beszédében a térség fejlődésének, valamint a két felvidék közötti kapcsolat fontosságát hangsúlyozta. „Folyamatosan szívemen viselem ennek a térségnek a sorsát és jövőjét. Amikor először Edelényben, a görögkatolikus iskolában jártam, esős idő volt, de akkor is úgy éreztem, egy csodának vagyok a része ott, az edelényi iskola egyedülálló” – mondta. Rámutatott: a most átadott tábor is egy újabb lehetőség a sportkedvelőknek. „A sport megkedveléséhez a kulcsfogalom az élmény, éppen ezért az élménysportot kell előtérbe helyezni, amit itt látunk, azt meg kellene mutatni az egész országnak” – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy az Aktív Magyarországért felelős államtitkárságon célul tűztük ki, hogy olyan térségekre is felhívják a figyelmet, amelyekre nem biztos, hogy amúgy felkapnák a fejüket az emberek. Rámutatott: a most átadott jurtatábor két hónap alatt épült meg. „Az első jurtacsoport három nap múlva érkezik meg ide” – mondta. 

Vécsei István, Martonyi polgármestere örömét fejezte ki a megvalósult beruházás kapcsán, és egyben azt is elmondta, hogy reméli, még több turistát vonz majd a most átadott tábor. Nem kis lépés ez a mai nap a falu életében, hiszen eredetileg egy zarándokházat szerettük volna, hogy megépüljön, de a mostani jurtatábor nemesebb cél érdekében épült meg.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában