Fejlesztés

2023.06.30. 11:00

Az egyház épít új óvodát Arlón

A négy csoportszobás intézményben akár száz gyermek elhelyezésére is lehetőség nyílik majd.

Marosréti Ervin

Az időkapszulát is a földbe helyezték

Fotó: Marosréti Ervin

Több mint 870 millió forintot fordítanak annak az óvodának az építésére, amely az Ózdhoz közeli Arlón épülhet meg. Az egyházi fenntartású intézmény a tervek szerint 2024 őszén meg is kezdheti a működését. A római katolikus óvoda az Egri Főegyházmegye intézménye, melynek létrejöttét Magyarország Kormánya a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programja keretében támogatja.

– Ahol beruházásokat terveznek, ott gondolnak a jövőre. Amikor pedig gyermekek számára építenek óvodát, iskolát, akkor biztonsággal tervezik az előttünk álló éveket – fogalmazott az alapkőletétel előtt Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. – A mindennapok során pedig a szülők és a család részéről kialakul a kötődés a közösség és a település iránt. A mostani, háborúval, inflációval, járványokkal övezett világban nagyon lényeges, hogy milyen lelkiállapotban vagyunk. Az egyház sokunk számára biztos támaszt jelent, nem véletlenül építjük ezt az országot a kereszténydemokrata testvéreinkkel közösen.

Fotó: Marosréti Ervin

Jelenleg zsúfolt

Arlóban nagyon sok a gyerek, ezért a most elkezdett beruházás mindenképpen indokolt. Riz Gábor szerint az új óvoda jó helyre épül és megfelelő otthona lesz a 3-6 éves helyi és környékbeli gyerekek számára. Az jövőre nyíló intézmény ugyanis szükség esetén a Borsodszentgyörgyről és Járdánházáról érkező kicsiket is fogadja majd.  

– Polgármesteri pályafutásom egyik meghatározó pillanata ez a mostani – tette hozzá Vámos Istvánné dr., Arló első embere. – Kitüntető dolog részese lenni egy ilyen fejlesztésnek. Ismert, hogy Arlóban és a környéken sok hátrányos helyzetű gyermek él, akiknek az első éveiben is nagyon fontos a neveltetés. A katolikus egyház erőt és biztonságot sugároz, ezért örülök, hogy elkezdődhet az építkezés. Az önkormányzat által működtetett jelenlegi óvoda teljes kapacitással üzemel, 150 gyermek mindennapi elhelyezését igyekszünk megoldani. Ez csak úgy lehetséges, hogy a csoportlétszámok nagyon magasak. Ez is mutatja, hogy 2024 őszétől mindkét létesítményt meg tudjuk majd tölteni.

Fotó: Marosréti Ervin

Arlón egyébként működik egy kis telephelyű óvoda is, amelyet a tervek szerint a jövőben átalakítanának. Bölcsődeként szeretnék üzemeltetni, hogy a legkisebbek számára is biztosított legyen az elhelyezés.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában