Állásbörze

2023.04.05. 17:38

Egymásra találtak a munkát keresők és kínálók - videó!

Nagy sikere volt az Észak-Magyarország és Borsod Online állásbörzéjének.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Huszonöt cég hozta el állásajánlatait szerdán Miskolcra az Észak-Magyarország és Borsod Online tavaszi állásbörzéjére, melynek a Tudomány és Technika Háza adott helyet. Hatalmas volt az érdeklődés az üres pozíciók iránt, kissé szűknek is bizonyult az épület földszintje. Az idei rendezvény újdonságokkal is szolgált: a ház előtt parkolt a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kormányhivatal kormányablak-busza, ahol lehetőség nyílt személyes okmányok intézésére. A másik meglepetés a nyereményjáték volt, melyhez csak egy regisztrációs lapot kellett kitölteniük az érdeklődőknek.

Közös siker

A rendezvény megnyitóján dr. Alakszai Zoltán Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye főispánja úgy fogalmazott: minden esetben szívesen támogatják az állásbörzéket.

– Egyrészt azért, mert a foglalkoztatás terén az elmúlt évtizedben nagyon nagy utat tettünk meg. 2010 és 2022 között 22 százalékkal emelkedett vármegyénben a foglalkoztatottak száma. A munkanélküliek száma viszont ugyanebben az időszakban 46 ezerről 20 ezer főre csökkent. 2022 harmadik negyedévében a KSH adatai alapján a nehéz és embert próbáló kihívások ellenére is 5,8 százalékos szinten sikerült tartani a munkanélküliségi rátát. Ez közös sikere a vármegye vállalkozóinak, cégeinek, munkáltatóinak, és azoknak a kormányzati programoknak, amelyek hozzásegítették térségünket ezen számok az eléréséhez. Az állásbörze hidat képez munkaadók és álláskeresők között – fogalmazott a főispán.

Bánné dr. Gál Boglárka, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés elnöke azt emelte ki, hogy az utóbbi időszakban megnőtt a vármegye önkormányzatának gazdasági szerepe. Ez pedig a Foglalkoztatási Paktumnak köszönhető, azon belül is a foglalkoztatás érdekében végzett generáló és közvetítő szerepének, valamint a befektetésösztönzési gazdaságfejlesztési tevékenységnek.

– Összességében a vármegyei, a miskolci és a 11 helyi paktum 11,1 milliárd forintos összköltségvetéssel az elmúlt 5 év alatt 8 ezer 500 fő képzési, munkabér vagy munkába járási támogatáshoz és több mint 6 ezer munkahely megtartásához járult hozzá az előző fejlesztési időszakban. A megyei önkormányzat konzorciumban a kormányhivatallal és a BORA 94 vármegyei fejlesztési ügynökséggel 2021-2027-es fejlesztési időszakban új foglalkoztatási, gazdaságfejlesztési paktumot valósít meg, melynek összköltségvetése 6,5 milliárd forint uniós forrás. Fő célunk a gazdaságélénkítés, a munkahelyteremtés és bővítés, valamint a népességmegtartás helyi feltételének a biztosítása – hangsúlyozta Bánné dr. Gál Boglárka.

Rengeteg tartalék

– A gazdasági szereplők előtt két fontos kérdés áll – jelezte Bihall Tamás, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. – Az egyik az energiaügyek és annak bizonytalanságai, a másik a munkerőellátás kérdései. Ezek megoldása nélkül nehéz lesz gazdasági fejlődést elérni, éppen ezért minden állásbörze kiemelten fontos. Egy felmérés szerint az emberek munkához való viszonya örökre megváltozott. Ezen azt kell érteni, hogy a munkavállaló nemcsak fizetést, hanem biztos egzisztenciát, jövőképet, megfelelő körülményeket is vár, és úgy látom, hogy erre a munkaadók is felkészültek – tette hozzá a BOKIK elnöke.

Lehozcki Éva, a rendezvény háziasszonya, dr. Alakszai Zoltán, Bánné dr. Gál Boglárka, Bihall Tamás és Csákó Attila a megnyitón
Fotós: Bujdos Tibor

– Nagy öröm számomra, hogy a megye meghatározó médiumai, az Észak-Magyarország és a Borsod Online kapocs lehet a munkát kínáló és a munkát keresők között – fogalmazott Csákó Attila, a két médium főszerkesztője. – Az állásbörze sikeres és egyre sikeresebb. A jövőt illetően elmondhatjuk, hogy a vármegyében rengeteg tartalék és lehetőség van. Kormányzati szándék, hogy a közeljövőben érkező beruházások a Debrecen-Nyíregyháza-Miskolc háromszögbe érkeznek. Ez újabb lehetőségeket nyit a megyének, a munkát keresőknek és a munkát adóknak. Ez azt is előrevetíti, hogy az Észak-Magyarország és a Boon állásbörzéje még inkább felértékelődik – hangsúlyozta a főszerkesztő.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon is.

Reménnyel teli

Önéletrajzzal a kezében keresett állást Nagy Zsolt anyagmérnök, aki februárban végzett a Miskolci Egyetemen. Mint mondta, szeretne valamilyen szakmába vágó munkahelyet találni. OIyan céget keres, amelyik műszaki termékek gyártásával foglalkozik, tehát ahol gyártótevékenység is folyik, nemcsak összeszerelés. Az egyetemi évek alatt ugyan volt gyakorlaton, de kerámiagyárakban, ő viszont főleg fémipari ismeretek szerzett a felsőoktatásban.

– Valamilyen adminisztratív állást keresek – árulta el lapunknak Katalin, aki kérte, teljes nevét ne írjuk meg. – Az eredeti végzettségem könyvelő, de azt újra kell tanulnom, mert 9 évig hivatalban dolgoztam. Jelenleg kisgyermekgondozó és –nevelő képzésben veszek részt, úgyhogy olyan munkahely lenne jó, ahol figyelembe veszik, hogy egy héten háromszor iskolába kell mennem. Érdekelne 6 és 8 órás munka is – tette hozzá Katalin.

Sokan érdeklődtek a Green Plan Energy Kft. standjánál. Papp Lászlótól, az erőművi igazgatóság vezetőjétől megtudtuk, a cég napelemes energia-rendszerekkel és napelemrendszerekhez tartozó termékek gyártásával foglalkozik. Ehhez a tevékenységhez keresnek könyvelőt, szerelőt, lakatost és mérnököket.

– Sok érdeklődőnk volt már, szinte minden pozícióra – árulta el Papp László.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában