Talk-show

2023.03.16. 20:15

"Orbán Viktor karizmatikus politikus Európában"

Miskolcra látogatott az Orbán Viktor győzelemre játszik című nagysikerű könyv francia írója, Thibaud Gibelin.

DA

Miskolcra látogatott az Orbán Viktor győzelemre játszik című nagysikerű könyv francia írója, Thibaud Gibelin (balra). Hollósy András beszélgetett vele a közönség előtt

Fotó: Ádám János

A történész, politikai elemző, a Matthias Corvinus Collegium (MCC) oktatója, március 16-án, csütörtökön este, a Tudomány és Technika Házába, a Salkaházi Sára Miskolc Program Alapítvány szervezésében és Hubay György alapítványi elnök támogatásával mutatta be kötetét. A kicsit magyarul is tudó szerző nyugat-európai szemmel méltatja a magyar miniszterelnököt kötetében és talk-show keretében beszélt arról, hogy miért a magyar út a túlélés záloga Európában. A helyszínen az író dedikálta is nemrégiben megjelent könyvét. 

Orbán Viktor győzelemre játszik– a kötet szerzője, Thibaud Gibelin látogatott Miskolcra
Orbán Viktor győzelemre játszik– a kötet szerzője, Thibaud Gibelin látogatott Miskolcra
Fotós: Ádám János

Beszélgetőpartnere Hollósy András önkormányzati képviselő volt. 

"Azért is különleges a mai nap, mert ritkán tudunk olyan íróval találkozni, aki nyugat-európai nézőpontból beszél arról, hogy milyen a magyar kormány megítélése külföldön és milyen folyamatok indultak el Európában" - vezette be a könyvbemutatót Hollósy András, majd több megközelítésből is hangsúlyozta, hogy Magyarország keresztény állam.

Migráció és kereszténység

"11 évvel ezelőtt érkeztem Magyarországra, amikor az Európai Parlamentben dolgoztam. Tapasztaltam, hogy hatalmas támadásokat indítanak Orbán Viktor politikája ellen és érdekelt az igazság. Amikor 2014-2018 között az Európai Parlamentbe mentem dolgozni, akkor volt a migrációs válság. Akkor döntöttem el, hogy könyvet írok a magyar helyzet kapcsán. Franciaországban teljesen más a társadalmi valóság, mint Magyarországon. Igaz, hogy van illegális migráció, de nagyon sok népcsoport él együtt Franciaországban és nagyon kell vigyázni, hogy ebben a témában ki, hogyan fogalmaz" - mondta a Thibaud Gibelin. 

"Magyarországon soha ennyi templomot nem építettek és nem újítottak fel, mint az elmúlt 10 évben. Mi úgy látjuk, hogy Nyugat-Európában éppen ellentétes folyamat figyelhető meg. Igaz-e, hogy Franciaországban a keresztény értékek veszélybe kerültek?" - kérdezte a képviselő. 

"Franciaországban a felvilágosodással kezdődött el a vallás hanyatlása, amely 300 éves folyamat. A kereszténység sajátos alakulása is szerepet játszik abban, hogy fogyatkozik a hívők száma. Egyre nehezebb a franciáknak azonosulni a kereszténységgel. Nagyon nagy a paphiány és sokszor Fekete-Afrikából hoznak be papokat. Ennek ellenére, mint karizmatikus politikus Orbán Viktor mindenhol tetszést fog aratni a keresztény konzervatív körökben. A koronavírus idején a lezárás Magyarországon inkább népszerűséget, nem ellenállást váltott ki. Továbbá a magyar miniszterelnök az egyetlen Európában, aki békepárti" - emelte ki az MCC oktatója. 

Háború és kereszténység

A Vatikán szövetségessé vált, mert a békepártiság mindent felülír.

"Nagyon ritka, hogy a pápa egymást követően ilyen rövid idő alatt ugyanabba az országba látogat el. Köszönhető ez annak, hogy a Vatikán egyetért Orbán Viktor politikájával?" - vetette fel a beszélgetés moderátora.

"Ez valóban nagyon ritka dolog. Főleg, ha figyelembe vesszük azt, hogy korábban nem volt a Vatikánnal ennyire felhőtlen a viszony a migráció kapcsán. Magyarországnak a Vatikán a szövetségesévé vált a béke megalapozásában" - adta meg a választ a politikai elemző. 

Trianon után szövetség jöhet

Ezt követően a Trianon külföldi megítélésére tértek át. 

"A Versailles-i békéről vannak inkább információi a franciáknak, a többiről nem is tudnak. Magyarországról nagyon sok mindent tudnak két évtizede. Felfedezték, hogy ez egy gyönyörű, európai ország, ezért egyre többen utaznak ide. Párt hovatartozástól függ Magyarország megítélése. A franciák úgy gondolják, hogy a nemzetállam gondolatának megteremtése az ő találmányuk. Kettős mércével mérik Magyarországot Franciaországhoz képest azzal kapcsolatban, ahogy a saját nemzetiségeivel bánt korábban" - magyarázta a történész. 

Ezt követően aktuálpolitikai kérdésekre tértek át.

"A Macron-Orbán találkozó nagyon sok mindenkinek felkeltette az érdeklődését. A találkozó legfontosabb oka a nukleáris energia felhasználása. Oroszországnak kellene végrehajtania a Paks Atomerőmű bővítését, de a háború miatt erre nincs lehetőség. A franciák és a németek tudnák átvenni ezen a területen Oroszország szerepét. Franciaország a világ egyik legnagyobb fegyver exportőre, amire Magyarországnak szüksége lehet. Franciaország akár szövetségesként is tekinthet Magyarországra" - jelentette ki az író, aki ezt követően a magyar kormány intézkedéseit értékelte. Említette a sikeres magyar családpolitikát, valamint a kulturális megújulás kérdését például a pozitív kicsengésű Hadik című filmet. Legvégül az európai korrupciós botrányról esett szó, amelyről az elemző azt mondta, hogy valójában a globális média robbantotta ki. A szavazatokat pedig nem ez a kérdés fogja döntően befolyásolni, hanem az, hogy az EU képes-e megvédeni az európai emberek érdekeit.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában