Ünnepeltek

2023.03.20. 15:57

Ők kaptak kitüntetéseket a honismeret napján

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Honismereti Egyesület Honismeret napi rendezvényét tartotta hétfőn a Herman Ottó Múzeumban.

PGY

A kiváló honismereti munkát végző munkatársak munkáját ismerték el a rendezvényen

Fotó: Bujdos Tibor

A programban a Szülőföldünk 40-41. számát mutatta be Bodnár Mónika főszerkesztő, majd az Abaúj-Tornai Krónikát Nagy László főszerkesztő ismertette. Ezt követte Paszternák István előadása „Megszentelt kövek pora? Újabb adatok egy mágikus szokás középkori műemlékinken fennmaradt nyomairól” címmel. A rendezvény az egyesület 2022. évi tevékenységének és a 2023. évi tervek bemutatásával folytatódott, majd a 48. Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat meghirdetésével zárult.

A Honismereti Napi ünnepi rendezvényüket Bél Mátyásra emlékezve tartották, aki a szervezett honismereti mozgalom elődje, a 18. századi magyar tudomány kiemelkedő alakja volt, a legnagyobb magyar valóságkutató. Ez alkalommal a megyénkben kiváló honismereti munkát végző munkatársak kitüntetést kaptak. A Honismereti Szövetség Dicsérő Oklevelét dr. Székelyné Forintos Judit, a Honismereti Szövetség elnökségének tagja adta át. A díjazottak: Blanár Róbert, Sátoraljaújhely, Gécziné Nagy Mária, Sátoraljaújhely, Hegyessy Gábor, Sátoraljaújhely, Kovács László, Ózd, Krusóczki Ferenc, Encs, Kulcsár Józsefné, Ózd, Szeitzné Viski Erika, Miskolc, Szopkó Róbert, Miskolc. Dr. Rémiás Tibor történész-muzeológus, az egyesület korábbi titkára Bél Mátyás Notitia Hungariae Emlékplakett kitüntetést kapott, amelyet korábban, a veszprémi honismereti akadémián vett át - mondta el Titkos Sándorné az egyesület elnöke.

Dr. Rémiás Tibor 1986-ban lett a miskolci Herman Ottó Múzeum történész-muzeológusa, később a történeti osztály vezetője, két évig igazgatóhelyettesként dolgozott. Számos szakmai projekt előkészítője és irányítója az évek alatt. 2017-ben lett a nyíregyházi Jósa András Múzeum igazgatója. Az intézmény 2019-ben elnyerte „Az Év Múzeuma” díjat. Rémiás Tibor már fiatalon csatlakozott a honismereti mozgalomhoz, 1990-ben titkári feladatokat vállalt a megyei szervezetben. Egyik szakmai vezetője volt 1997 és 2009 között a középiskolás diákok számára szervezett falu- és várostörténet-kutató, valamint temetőfeltáró nyári táboroknak. 2009-ben a Honismereti Szövetség alelnökévé választották. 1991 és 2011 között szerkesztője volt a „Szülőföldünk” c. megyei honismereti periodika számainak. Előadások tartásával, kiállítások rendezésével, monográfiák szerkesztésével, lektorálásával segítette megyeszerte a honismereti munkát. Rendszeresen feladatot vállalt a megyei Istvánffy Gyula Honismereti Gyűjtőpályázat szervezésében és a benyújtott dolgozatok értékelésében. Főszervezője volt a megyében rendezett honismereti akadémiáknak és más országos rendezvényeknek. Munkáját 2003-ban Honismereti Munkáért Emlékéremmel ismerte el a szövetség. Számtalan szakmai társaságnak, egyesületnek tagja, illetve tisztségviselője.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában