Ha elkerülné a bírságot....

2023.03.31. 21:00

Év végéig kérhető engedély a kerti kutakra

Hamarosan nem működhetnek az engedély nélkül létesített kutak, bírság kiszabása nélkül év végéig kérhető az engedély.

Öntözés kútból. Magyarországon többszázezer kerttulajdonost érint a döntés

Fotó: shutterstock, Hari Mahidhar

Engedély nélkül létesített sekély mélységű kút fennmaradásához, további üzemeltetéséhez a települési önkormányzat jegyzőjének engedélye szükséges. A háztartási célú kutak esetében a hatályos jogszabály szerint mentesül a bírságfizetés alól az a kérelmező (magánszemély) aki engedélyköteles kútját engedély nélkül létesítette, de annak fennmaradását, további üzemeltetésének engedélyezését 2023. december 31-ig kéri, és az engedély megadásának feltételei fennállnak. A kérelmet Miskolc város jegyzőjének címezve kell benyújtani, írja lapunknak eljuttatott közleményében a városháza sajtó- és kommunikációs osztálya. Kiderül az is, hogy az engedélyeztetési eljárás illetékmentes, azonban a kérelem benyújtásához  - fúrt kút esetében - csatolni kell a fúrt kút környezetvédelmi megfelelőségét tanúsító felülvizsgálati nyilatkozatot, melyet hivatalosan regisztrált, képesítéssel rendelkező kútfúró vagy a jogszabályi követelményeknek megfelelő szakember állíthat ki. Ásott és vert kút esetében csak a tulajdonos nyilatkozata szükséges.

Vízgazdálkodási bírságot szabhatnak ki

Amennyiben a december 31-ig nem történik meg az engedély nélkül létesített kút vízjogi fennmaradási engedélyeztetése, abban az esetben vízgazdálkodási bírságot szabhat ki a hivatal, melyet a szabálytalanságot elkövető kivitelezőnek, vagy ha az nem ismert, a kút létesítőjének kell megfizetnie. A bírság összege magánszemélyek esetében 300 ezer forint is lehet. Fontos információ, hogy a kutak létesítése csak 1992 évet követően engedélyköteles, tehát az igazoltan ezen időpontot megelőzően létesített kutaknál az „engedély nélküliség” fogalma nem merül fel.

Az idén év végén jár le a kútamnesztia a korábban engedély nélkül létesített, az első vízzáró réteget el nem érő mezőgazdasági öntözési célú kutakra. Magyarországon többszázezer ingatlantulajdonost érint a döntés.

Bővebb információ ITT érhető el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában