Mementó

2023.03.12. 18:00

A Radvánszkyakra emlékeztek Sajókazán

A Radvánszky Napon a település híres szülöttének munkásságát elevenítik fel.

Detzky Anna

A Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar varázsolta el a közönséget

Március első szombatján, a Radvánszky-kastélyban rendezték meg Sajókaza legnagyobb kulturális rendezvényét, a Radvánszky Napot. Az esemény báró Radvánszky Bélára és hagyatékára emlékezteti a lakosságot. Idén több mint hetvenen jöttek el a népszerű alkalomra. 

Máig őrzik emléküket 

– Húsz éves hagyománya van településünkön a Radvánszky Napnak. Először 2003-ban rendezte meg a művelődési ház, H. Petkovics Katalin ötletgazda vezetésével. Mivel Radvánszky Béla március 1-jén született, ezért mindig az ehhez legközelebbi hétvégén tartjuk a rendezvényt – mondta Lévai Ákos, a sajókazai Radvánszky Béla Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója. – A községben még élnek olyan emberek, akiknek a szülei, nagyszülei a bárói családnál dolgoztak, vagy valamilyen tárgyat őriznek tőlük. A Radvánszky család öröksége, egyben Sajókaza büszkesége a Radvánszky-kastély és a Bárókert, amely rengeteg faritkaságot tartalmaz. Néhány évvel ezelőtt újította fel a helyi önkormányzat a Radvánszky síremléket. Azóta ezt a Radvánszky Nap keretében rendszeresen megkoszorúzza a település vezetése. 

Izgalmas előadások 

A program részeként mindig egy előadás és zenei műsor hangzik el, illetve megnyitnak egy kiállítást. 

– Az elmúlt években olyan témákban hallgathattak az érdeklődők előadásokat, mint például: a Radvánszky könyvtár története, a báró naplója, a család kulturális missziója, Béla báró koronaőrsége, vagy épp a korabeli viselet kultúrája. A zenei kínálat vegyes, de általában a 18-19. századi hangszeres muzsika dominál. A kiállításokon pedig kezdetben a Sajókazai Faluvédő Egyesület Praktika Kézműves Műhely alkotásaiból kerültek ki a kiállítási tárgyak. 2015-től azonban már vendégművészek, festők és kézműves alkotók is megjelentek a kiállítók között. Emellett a bárói családról szóló állandó kiállítás szintén megtekinthető a kastélyban – sorolta a művelődési ház vezetője. 

Bányatulajdonosok voltak 

Idén a helyi bányászatra igyekeztek ráirányítani a figyelmet. 

– A régióban először Sajókazán kezdték el a bányászatot és a Radvánszkyak bányatulajdonosok voltak. Sólyombánya településrész volt leginkább a bányászlakta régió, amelynek külön kultúrháza, moziterme, vendéglátóipari egységei, boltja volt. Manapság a 30-40 fős helyi nyugdíjas bányász szakszervezet ápolja a bányászhagyományokat. Az idei évben dr. Molnár József, a Miskolci Egyetem Bányászati és Geotechnikai Intézeti Tanszékének egyetemi docense tartott előadást: A magyar szilárdásvány bányászat az utóbbi 50 évben címmel. Ezt követően a Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar varázsolta el a közönséget. Rusznyák István, Sajókaza község polgármestere nyitotta meg a záró kiállítást, amely elsősorban a helyi bányászok máig féltve örzőtt relikviáit mutatja be a Radvánszky-kastély termeiben. Ezek között használati tárgyak, régi fényképek és dokumentumok szerepelnek – foglalta össze Lévai Ákos.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában