Hitélet, nagyböjt

2023.03.05. 16:00

A nagyböjt elvezet valódi önmagunkhoz

A legtöbb református gyülekezetben a nagyböjtöt úrvacsorás istentisztelettel pecsételik meg a böjt első vasárnapján, amely idén február 26-ra esett.

DA

Bűnbánati istentisztelet a Deszkatemplom gyülekezeti házában

Fotó: Bujdos Tibor

Így történt ez a Miskolc-Tetemvári Református Egyházközségben a Deszkatemplomban is. Az ünnepi istentiszteletet, ahol a hívek a kenyeret és a bort mint Krisztus testének és vérének jelképét magukhoz veszik, bűnbánati istentiszteletek előzik meg. Ezek segítenek lelkileg ráhangolódni a böjti időszakra. A Deszkatemplom gyülekezeti házában csütörtöktől szombatig tartották délutánonként ezeket az alkalmakat. 

Szerkesztőségünk tagjai a pénteki bűnbánati istentiszteleten vettek részt, ahol Almási Ferenc református lelkipásztor Zákeus története alapján beszélt a bűnbánatról és a helyes böjtölésről. 

Megszabadít a pótlékoktól

 „A nagyböjt célja, hogy az ember önvizsgálatot tartson és jobban odafigyeljen Istenre. Hasznos, hogyha sem a lelkünket, sem a testünket nem szennyezzük el semmivel. Így az étkezési megvonásokat tartalmazó böjtnek is van haszna a testre nézve: a méregtelenítés. A böjtölésben valamit megvonunk magunktól, de ez önmagában még kevés, ha hiányzik belőle Isten. Zákeusnak, a vámszedőnek nagy hatalma és pénze volt, mégis magányos lehetett. Az emberek irigykedtek rá, gyűlölték és csak érdekből barátkoztak vele. Valószínűleg ezért jelentett olyan sokat számára, hogy Jézus őszintén szólt hozzá és nála akart megszállni. Zákeushoz hasonlóan sokszor mindannyian pótlékokban keressük a boldogságot. Pedig a Teremtő nélkül, aki saját magunknál is jobban ismer minket, lehetetlen boldognak lenni. Példát vehetünk Zákeusról abban, hogy képes volt feladni a vámszedő szerepét Krisztusért, aki mellett önmaga tudott lenni” – mondta a lelkipásztor. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában