Költőtelepek

2023.02.26. 09:30

Támogathatjuk a fecskék költését

Az elmúlt két évtizedben több mint felére csökkent a hazai fecskeállomány.

Molnárfecske-fészek

Fotó: Orbán Zoltán

A tavasz kiemelt fecskevédelmi időszak, amiben az embereknek is nagy felelősségük van. Mára legalább minden második madár eltűnt az ereszek alól. A folyamat megfordítása közös érdek. A kártékony rovarok elleni biológiai védekezésben óriási szerepe van azoknak az állatoknak, például a fecskéknek és a denevéreknek, amelyek természetes úton csökkentik ezek számát – nyilatkozta szerkesztőségünknek korábban Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivője. 

Minden fecske legalább egy kilogramm repülő rovart fogyaszt el, a muslicától a nagyobb légy mérettartományba tartozó rovarig, csak a költési időszak alatt. Ez azt jelenti, hogy a fecskék hiánya miatt legalább kétezer tonna kártevő és betegségeket terjesztő rovar marad minden évben a környezetünkben. A fecskék állománycsökkenése Magyarországon összetett, egymást erősítő okokra vezethető vissza. Ezek közül csak az egyik a fecskefészkek leverése, a madarak elzavarása. Emellett megemlíthetjük a háztáji és a legelő állattartás visszaszorulását és a nagyüzemi mezőgazdaság kontinentális előretörését, továbbá a klímaváltozást is.

Műfészkekkel segíthetünk

Az emberek azzal is segíthetik a fecskék szaporodását, ha óvják a meglévő költőtelepeket.

A napjainkra teljes egészében városiasodott, sárfészket építő fecskék védelmében a közösségnek egyedülállóan fontos, gyakorlatilag nélkülözhetetlen szerep jut. A tavasz közeledtével még van idő kihelyezni a műfészkeket, megtervezni és engedélyeztetni a fecskebarát falfelújítást, felszerelni a fecskepelenkákat. A parti fecskéket pedig költőfalaik függőlegesre faragásával segíthetjük – olvasható az MME közleményében. 

A madárbarátok felkészülését az idei fecskevédelmi szezonra az MME a műfészkek és az ezekhez szükséges sablonok elkészítését bemutató kisfilmekkel segíti. Emellett a fecskeállomány csökkenésének megállításában, megfordításában a meglévő, aktív természetes fészkeknek és telepeknek fokozott védelme, a fészekleverések hatósági bejelentése játszik még kiemelt szerepet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában