Megtisztítva

2023.01.17. 07:00

Rongálással fejezték ki nemtetszésüket a vármegye elnevezés miatt

Fekete festékszóróval fújták le a Borsod-Abaúj-Zemplén és a Heves vármegyetáblán azt a szót, hogy vár.

DA

Itt még megrongált állapotban. Azóta kijavították

Fotó: facebook

Az Alaptörvény 11. módosítása értelmében idén január 1-jétől a megyék neve vármegyékre változott. A vármegyehatárokat jelző táblákat szinte azonnal elkezdték kicserélni. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. országszerte összesen 714 megyejelző táblát cserélt ki – írta annak idején az MTI. 

Ahogyan kihelyezték a táblákat, szinte azonnal megrongálták némelyiket. Fekete festékszóróval fújták le a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye táblán is a vár- előszót a vandálkodók. A táblák jelenlegi állapotáról a közútkezelőnél érdeklődtünk.

Megtisztították

„A fotó a 253-as Andornaktálya-Mezőkövesd főúton, Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye és Heves vármegye határán készült. A Heves vármegyetábla is hasonló módon meg volt rongálva” – tudatta Pécsi Norbert Sándor, Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője. „Az észlelést követően az egri mérnökség útellenőre mindkét tábláról eltávolította a fekete festékszerű anyagot, így a vármegye táblák cseréjére nincs szükség. Ilyen esetben feljelentést teszünk, ismert elkövető esetében a büntetés mértékét a rendőrség határozza meg.”

Balesetet nem okozott

Eltérő elbírálás alá esik, hogy mit és milyen mértékben rongálnak meg.

– Különbséget teszünk például a vármegye illetékességi határát jelző táblák, valamint a közlekedési jelzőtáblák rongálása és lopása között. Utóbbi cselekedet súlyosabbnak minősül, hiszen az elkövető zavart kelthet vele a közlekedésben, ami balesethez is vezethet – tájékoztatta szerkesztőségünket Janasóczki Attila rendőr alezredes, Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Rendőr-főkapitányság szóvivője. – A vármegyetábla megrongálása ennél enyhébb kategóriába esik. Ha a rongálás mértéke meghaladja az 50 ezer forintos kárt, akkor ez bűncselekménynek minősül. Ellenkező esetben szabálysértésről beszélünk, különösen, ha könnyen helyreállítható az 50 ezer forintot nem meghaladó kár. Az ilyen típusú táblák helyreállításáért és cseréjéért a Magyar Közút Nonprofit Zrt. felel.

Egy év szabadságvesztés

A Büntető Törvénykönyvben a következőt találjuk a rongálás büntethetőségéről:

„Aki idegen vagyontárgy megsemmisítésével vagy megrongálásával kárt okoz, rongálást követ el. A büntetés vétség miatt egy évig terjedő szabadságvesztés, ha a rongálás kisebb kárt okoz, vagy a szabálysértési értékhatárt (50 ezer forint) meg nem haladó kárt okozó rongálást falfirka elhelyezésével vagy bűnszövetségben követik el.”

„Bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztés a büntetés, ha a rongálás nagyobb kárt okoz, az elkövető védett kulturális javak körébe tartozó tárgyat, műemléket, régészeti lelőhelyet vagy régészeti leletet, vallási tisztelet tárgyát vagy templomot, vallásgyakorlásra rendelt más helyet, temetési helyet, temetkezési emlékhelyet, illetve temetőben vagy temetkezési emlékhelyen a halott emlékére rendelt tárgyat rongál meg” – olvasható a net.jogtar.hu oldalon.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában