Tankolunk

2023.01.10. 14:03

Nem változtak az autósok szokásai az árstop eltörlésével

Az általunk megkérdezettek nagy része érzi ugyan, hogy drágább az autóval való közlekedés, de nem változtatott eddig a közlekedési szokásain.

ÉM

A legtöbben továbbra is ugyanannyit tankolnak

Fotó: Hagymási Bence

Tavaly decemberben Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter és Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója bejelentette, hogy az üzemanyaghiány miatt, a kormány kivezeti az üzemanyagárstopot. A Mol vezérigazgatója, akkor azzal indokolta a döntést, mert többen pánikvásárlásba kezdtek és általános üzemanyaghiány alakult ki az ország több pontján. Az ellátás azóta szinte teljesen helyre állt, mivel a külföldi kézben lévő kutak is újra importálnak hazánkba üzemanyagot. Ennek következményeként a benzinkutak minden esetben csak piaci árakat alkalmazhatnak. Jelenleg átlagosan 641 forint a benzin literje, míg a dízel esetében 720 forint egy liter üzemanyag.

Érzik, de nem változtak a szokásaik

Egy hónappal a szabályozás után arra voltunk kíváncsiak, hogy az autósoknak mennyire változtak meg a szokásaik a gépjárművek használata kapcsán. Volt olyan, aki bérletre cserélte a vezetői engedélyét, de olyan is akadt, akinek nem befolyásolja a mindennapjait a drágább üzemanyag.

„Kisebb távon nem használom az autót, de dolgozni azzal járok, mert tömegközlekedéssel nem tudnám kényelmesen megoldani” – mondta portálunknak Hajdú Péter. Hozzátette: havonta átlagosan 15-20 ezer forinttal költ többet üzemanyagra, mint az árstop előtt, amelyet még ki tud gazdálkodni. Arra a kérdésre, hogy mennyi lenne az a literenkénti összeg, amelynél már lerakná az autót, azt nyilatkozta: „800 forint literenkénti árnál, már biztos, hogy dolgozni is tömegközlekedéssel járnék, ami nyilván kényelmetlenebb lenne, de költséghatékonyabb”.

Nagy Máté nem érzi a különbséget. „Én az üzemanyagárstop alatt is prémium üzemanyagot tankoltam, ami piaci áras volt” – hangsúlyozta. Rámutatott: Biztos, hogy vannak, akik már letették az autót és más alternatíva után néztek. „Szerintem még nincs azon a határon az üzemanyag, hogy jelentősen csökkenjen az autósforgalom, de ez az utakon is érezhető” – vélte az autós.

Van, aki év elején kombinált bérletet vett. „Januártól kizárólag tömegközlekedést használok, csak a nagybevásárlást intézem autóval” – nyilatkozta portálunknak Balogh Csanád. Rámutatott: Van olyan az ismerősi körében, aki már egyáltalán nem használja az autóját, inkább más alternatíva után nézett. „Eddig a munkahelyemre jártam autóval, de viszonylag jó a csatlakozás a tömegközlekedésben, így kissé kényelmetlenebb, de megoldható” – tette hozzá.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában