Közlekedés

2023.01.08. 07:00

Mutatjuk, mikor jobb, ha nálunk van a jogosítvány!

Vannak olyan közlekedési helyzetek, amikor az adatok pontossága fontos szerepet tölthet be egy estleges kárrendezésben.

A balesetek esetén könnyebb az ügyintézés, ha nálunk van a jogsi (llusztráció)

Fotó: MW

Bár január elsejétől az autósoknak nem muszáj maguknál tartaniuk az autó forgalmi engedélyét és a jogosítványt, vannak esetek, amikor jobb, ha nálunk van. Például a baleseteknél.

A rendőrség és a biztosítók érdeke eltérhet: a rendőrök abban bíznak, hogy az új évben kevesebb balesethez kell majd kivonulniuk. Sokat segít ilyenkor a pontosan, szakszerűen kitöltött kárbejelentő, vitás esetekben pedig a rendőri jegyzőkönyv – fogalmazott Lambert Gábor, a Magyar Biztosítók Szövetségének szóvivője. „A balesetben érintettek a helyszínen kötelesek átadni egymásnak a személy-, a gépjármű-, és a biztosítási szerződés azonosításához szükséges adatokat. Ehhez nem feltétlenül kell, hogy nálunk legyen a forgalmi vagy a jogosítvány. Viszont, ha egy baleset során a károsult vagy a károkozó nem tudja a szükséges adatokat megadni, úgy a felek hívhatnak rendőrt annak érdekében, hogy valós adatok kerüljenek a kárbejelentőre” – mondta a MABISZ szóvivője. Arra is rámutatott: rendőrt csak akkor kell hívni, ha személyes sérültje van a balesetnek.

Kárrendezésnél fontosak a pontos adatok

Ha nem megfelelő adatok adunk meg, s azok jutnak el a biztosítókhoz, akkor a kárrendezési eljárás indokolatlanul hosszan elhúzódhat. A pontosabb adatok megadásához az elektronikus kárbejelentő applikációt javasolja a szakember.

 „Nehézséget jelenthet, ha kölcsön-, vagy lízingelt a gépkocsi, valamint a baleset felelősségének megállapítása körüli vita. A rendőrségi nyilvántartásban ezek az adatok elérhetőek. A személyazonosságot igazoló okmánynak egyébként is a járművezetőnél kell lennie, úgyhogy azzal a személy igazolhatja magát, a gépkocsi rendszáma pedig adott” – mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi Bizottságának elnöke. Hozzátette: a külföldieknek hazánkban továbbra is maguknál kell tartaniuk a forgalmi engedélyt és a jogosítvány, a magyar autósoknak külföldön kell erre továbbra is figyelniük. 

Kovács Kázmér kiemelte, a kölcsön- vagy lízingelt autók esetében lennie kell továbbra is a sofőrnél igazolásnak, hogy vezetheti a kocsit, mert ez 2023-tól nem lekérhető a központi adatbázisból.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában