Sárospatak

2023.01.06. 20:45

Mutatjuk, mi okozta a hattyúk tömeges pusztulását

A Nébih vizsgálata mindkét vizsgált elhullott hattyúban kimutatta a madárinfluenza H5N1 altípusát.

BSZA

Fotó: Picasa

Mint korábban írtunk róla: húsz hattyú pusztult el a napokban a Sárospatak melletti Berek-holtágon, kettőt közülük a szakhatóság megvizsgált. 

Aros János Sárospatak polgármestere közösségi oldalán tette közzé, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) vizsgálata mindkét vizsgált elhullott hattyúban kimutatta a madárinfluenza H5N1 altípusát. 

A hatósági vizsgálat szerint az magas patogenitású, így nagy valószínűséggel a súlyosan fertőző vírus okozta az állatok pusztulását. 

Idén még nem volt tömeges elhullás

A hatóság felhívta a figyelmet, hogy ez az eset is mutatja, hogy a „vírus vadon élő madarakban is jelen van, így kiemelt fontosságú a baromfitelepeken a vadmadarak elleni védekezés”. A Nébih a jelenlegi járvány idején még nem tapasztalta a vadon élő madarak tömeges elhullását, de korábban igen, akkor is hattyúknál. 

 

Sárospatak polgármestere arra kért mindenkit, hogy ha valaki elhullott madarat lát, ne nyúljon hozzá, hanem haladéktalanul jelezze azt az illetékes állategészségügyi hatóságnak, a Bodrogmenti Sporthorgász Egyesületnek vagy közvetlenül neki. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában