Retro

2023.01.23. 15:00

Egy szál gitárral aratott sikert az üvöltő beatzene szünetében

Miről írt 50 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1973. január 23-i számából idézünk: pezsgett a dzsesszélet a Nehézipari Műszaki Egyetem klubjában.

ÉM

Fotó: Shutterstock

„Hangulatvilágítás a teremben, a meleg fény körülfonja a táncoló párokat” – ezzel a képpel vezette be az Egy este az egyetemi bányászklubban című írását az Észak-Magyarország, a lap 1973. január 23-i számában. A Nehézipari Műszaki Egyetem életébe engedett bepillantást a megyei napilap. Aznap este Szirmai Kálmán triója lépett fel. „Szép zene. Bravúros akkordok a dzsessz-gitáron, improvizációk a dobon, erőteljes futamok a zongorán. A dzsessz különös, felkavaró harmóniája...” – írta az újság. A minőségi dzsessznek teremt műfajt a klub, miközben Miskolcon, de sajnos az egész országban is „mostohagyerek” volt ez a műfaj. Itt, az egyetemen már otthonra talált, a fiatalok magukénak érzik. Szirmai Kálmán, aki bejárta csaknem egész Európát triójával, nemcsak muzsikál. Volt, hogy az üvöltő beat szünetében egy szál gitárral állt a fiatalok elé, hogy bemutassa az avantgarde irányzatot, vagy éppen a free-dzsesszt. És sikert aratott – tudjuk meg az 50 éves lapszámból. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában