Mementó

2023.01.15. 19:28

Áldozatot hoztak, ahogyan Krisztus is

A doni emlékzászlóval vonult be a vitézi rend, fejet hajtottaka hősök emléke előtt.

NHK

Fotó: Vajda János

Szentmisén emlékeztek meg a doni áttörés áldozatairól vasárnap a Szent Anna templomban. Üdvösségükért ajánlotta föl a Krisztus által bemutatott áldozatot – fogalmazott Gubala Róbert plébános.

A mise előtt ünnepélyesen bevonult a templomba az Észak-kelet magyarországi Vitézi Rend a Doni emlékzászlóval, amelyet örökül kaptak. A szertartás végén Ojtozi Attila, a vitézi rend hadnagya tartott megemlékezést és adott tiszteletet a hősöknek, akik ott vesztek és azoknak, akik túlélték a doni katasztrófát. Nyolcvan év távlatából sem feledhetjük a Don-kanyarban történt tragédiát, amely szüleink, nagyszüleink, dédszüleink életének véres valósága volt – mondta Ojtozi Attila. A doni katasztrófa a magyar hadtörténet legnagyobb veresége. Idegen földön, idegen érdekekért négyszer annyi ember veszett el, mint a mohácsi csatában. Magyar katonaság a keresztes háborúk óta nem harcolt ilyen messze hazájától - emlékeztetett a hadnagy. A veszteségről pontos adatok még ma sem állnak rendelkezésre. A második magyar hadsereg legalább 120 ezer főt vesztett, az elesettek és a fogságba kerültek pontos számát megállapítani nem lehet. Ápoljuk és őrizzük a hősök emlékét, és ne hagyjuk, hogy áldozatuk valaha is feledésbe merüljön – hangsúlyozta Ojtozi Attila.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában