Agrármeteorológia

2022.12.17. 07:00

Újabb havat vár az OMSZ a földekre

Már jelentős nedvességtartalom halmozódott föl a talajban.

ÉM

Lesz-e vajon ekkora hó húsvétra?

Fotó: Cseh Gábor

Az elmúlt egy hét időjárása a nagy mennyiségű, szinte országos csapadékról szólt, miközben sokfelé megérkezett az idei első hó is, melynek a talaj fokozatos átnedvesítésében van kiemelkedő szerepe. Ezúttal a legtöbb csapadékot az Alföld kapta, ahol a mélyebb talajrétegek 2021. nyara óta ki vannak száradva. Idén a feltöltődés nagyon jól halad, sőt az eketalp-betegséggel érintett táblákon a nehézkes beszivárgás miatt már belvízfoltok is megjelennek. (A jelenség azt jelenti, hogy az évek folyamán azonos mélységben és irányban forgatott talajban a barázda fenekén kemény, tömődött réteg, az eketalp alakul ki. Káros, mert gátolja a talaj anyagcseréjét, hő-, levegő- és vízgazdálkodását.) A folytatás újabb mediterrán ciklonokat, újabb jelentős csapadékot, szombattól pedig lehűlést ígér - írja legfrissebb agrometeorológiai elemzésében az OMSZ.

Áztató csapadék

Az elmúlt egy hét időjárását döntően a hét végén érkezett két mediterrán ciklon alakította, mely szinte az egész országra igen nagy mennyiségű, áztató csapadékot hozott. Többnyire eső esett, de vasárnapra északon már hó is hullott, sőt hétfőn reggelre a keleti országrész nagy területen kifehéredett.

A folytatás is csapadékos időt ígér, ugyanis újabb mediterrán ciklonok érkezése várható térségünkbe. Az első csapadékhullám csütörtökön este, a második pénteken este indul délnyugat felől. Zömében eső várható, de szombaton egyre inkább hó váltja majd az esőt. Összességében országszerte újabb 10-30  milliméter csapadék valószínű. Vasárnapra megszűnik a csapadék, és a jövő hét első felében újabb már nem is valószínű. A talaj tovább nedvesedik a következő időszakban, bár a beszivárgás egyre lassul. Szombattól aztán újabb lehűlés kezdődik, vasárnaptól pedig a kevesebb felhő miatt visszatérnek a keményebb éjszakai fagyok - jelzi az OMSZ.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában