Imádkozás

2022.12.13. 17:49

Több száz keresztény iskolás imádkozott a békéért Miskolcon

Az ima és a közösség erejében bízva könyörögtek Európa és a világ békéjéért a Lévayban.

DA

Karácsonyt megelőzően több száz keresztény diák részvételével imádkoztak a békességért, 2022. december 13-án, Miskolcon, a Lévay József Református Gimnázium és Diákotthonban, az Eszmék és Értékek Alapítvány szervezésében.

Ökumenikus szertartással

Az alkalom az adventi koszorú meggyújtásával indult, majd közös áldással és bűnbánati imával folytatódott. Ezt követően a jelenlévők elimádkozták együtt a 46. szoltárt, amelynek szövegét a diákok egy kártyán is hazavihették. A második részben Assisi Szent Ferenc szavaival esedeztek a békéért. A zenei blokkokat a Lévay dicsőítő csapata vezette. A Mi Atyánk és az öt felekezet – római katolikus, görögkatolikus, református, evangélikus, baptista – áldása előtt pedig a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium tanulói adtak zenés műsort.

Kiállnak értékeik mellett

„Alapítványunk céljai a nevében foglaltatnak. Hisszük, hogy a legkisebb egység a család, ahol az apa férfi, az anya nő. Legyünk bármilyen vallásúak, Istenben való hitünk egyformán erős. A haza szóban benne foglaltatik történelmünk, hagyományunk, magyar örökségünk, kultúránk” – sorolta köszöntőjében dr. Kiss Ákosné Gonda Erika, az Eszmék és Értékek Alapítvány elnöke. „Egy értékekben szegény korban éljük az életünket, de e hitünk szerint szervezzük a programjainkat. Pál apostol A szeretet himnuszában azt mondja, hogyha szeretet nincs bennem, semmi vagyok. Viszont a világban kevés szeretetet látunk. Hazánk közvetlen szomszédságában háború dúl, emberek tízezrei halnak meg, házaikat lebombázzák és milliók válnak földönfutóvá, idős emberek és kis gyerekek, akik éheznek és fáznak. Mi most itt a közös ima erejével a Jóisten segítségét kérjük, hogy legyen béke. Hiszünk abban, hogyha ennyi diák együtt imádkozik, akkor mások is felfigyelnek égbe kiáltó kéréseinkre. Az Istenhez fohászkodás erő, mi pedig tudjuk, hogy a jövőnk a fiatalok kezében van.”

Tizennyolc iskola diákjai

A szervező alapítvány és a rendezvény védnökeként dr. Alakszai Zoltán adott lelki útravalót zárszavában a résztvevőknek.

„Advent harmadik vasárnapját követően, amely a hagyomány szerint az öröm vasárnapja, szeretném kifejezni azt a végtelen örömet, amelyet a mai napon érzek, hogy együtt lehetünk és imádságos lélekkel közösen könyöröghetünk a békéért” – mondta dr. Alakszai Zoltán, Borsod-Abaúj-Zemplén megye főispánja. „Szeretném megköszönni a miskolci egyházi iskoláknak, hogy mellé álltak az Eszmék és Értékek Alapítvány kezdeményezésének, annak ellenére, hogy advent utolsó heteiben köztudomásúlag zsúfoltak a hétköznapok. Köszönöm ezt jezsus öregdiákként is! Fontos látni, hogy Miskolcon is sok keresztény iskolás és öregdiák tanul és él. Itt most öt felekezet 18 iskolájából, több száz gyermek tudott együtt imádkozni. Ilyenkor az ember nem a különbségekre fókuszál, hanem arra, hogy mi az, ami összeköt bennünket. Azt gondolom, hogy a hit összeköt minket az ima erejével, a közösség erejével és abban, hogy az ima és a közösség által képesek vagyunk megváltoztatni a világot. Hit által bízhatunk benne, hogy a békét sikerül megteremteni a világban. Talán most így karácsonyhoz közeledve azonban az a legfontosabb, hogy sajátmagunkban, környezetünkben és családunkban is sikerüljön ez. Azt szeretném, hogyha ennek az imának az üzenetét tovább tudnánk vinni. Ezt az imádságos lelkületet kívánom mindenkinek advent hátralévő részére és karácsonyra. Áldás, békesség! Erős vár a mi Istenünk! Dicsőség Jézus Krisztusnak! Dicsértessék a Jézus Krisztus!”

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában