Szenzációs

2022.12.09. 17:30

Temetőt találtak a borsodi bányában

Száznál több sírt tartalmaz az Árpád-kori temető, amelyet ősszel tártak fel a bükkábrányi lignitbányában.

ÉM

Egy XI. századi temetőre és számos őskori temetkezésre bukkantak a miskolci Herman Ottó Múzeum régészei az ősz folyamán a bükkábrányi lignitbánya területén. 

A nagyjából 2 hektáros területen a régészek három hónapig végeztek megelőző feltárásokat a bánya bővítése miatt. A lelőhelyen középső neolitikumhoz, rézkorhoz és bronzkorhoz tartozó településnyomokat azonosítottak. Ezek közül kiemelkedik egy karámként azonosítható árokrendszer és egy 200 méter átmérőjű körárok, ami ritkaságnak számít a megyében.  

 

Több temetkezés és sírcsoport is előkerült ezekből az időszakokból. Mind a rézkori sírok, mind a bronzkoriak kisebb csoportokban jelentkeztek a lelőhely különböző részein. Leginkább edénymellékletekkel és szerény réz, illetve bronzékszerekkel temették el a halottakat.

A római császárkor időszakából egy magányos szarmata férfi sír került elő, vas ruhakapcsolótűvel és bronz övszerelékkel.

A terület közepén, egy nagyobb részen, XI. századi temetőt tártak fel, több mint 100 sírral. Az eltemetettek nagy része nő, illetve gyermek. Több sírban a korszakra jellemző bronz, S végű hajkarikákat fedeztek fel és néhányban további ékszereket. Feltételezhetően egy nagyobb Árpád-kori település lakói voltak, de ennek pontos helyét még nem sikerült meghatározni. 

A Herman Ottó Múzeum munkatársai már nem egyszer találtak szenzációs leleteket a bánya területén: 2007-ben 7 millió éves mocsárciprusokat, 2020-ban pedig 6000 éves arany ékszereket tártak fel a szakemberek. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában