Sajópetri

2022.12.17. 11:18

Faültetés volt a karácsonyi ajándék

Nemcsak merülni szeretnek, de a környezet védelméért is sokat tesznek a búvárok.

ÉM

Faültetési akcióba kezdtek a Neptun Búvár Klub és Mentőcsapat tagjai. Ekként számoltak be róla: „Önkénteseink elültettek 200 arab fát és cserjét Sajópetriben. Legyen ez a Neptun karácsonyi ajándéka nektek, a környékbeli lakóknak és Borsodnak. Reméljük, legalább annyira örültök neki, mint amilyen örömmel mi tettük. Amiket ültettünk: korai juhar, hárs, kocsányos, kocsánytalan és molyhos tölgy, fekete, fehér és szürke nyár, vadalma, vadkörte, som, kökény, galagonya és mogyoró. Ezen növények mindegyike őshonos a vidéken, méh és madárbarát, a termésük egy része pedig ehető. Az országban Borsod megyében a legszennyezettebb a levegő, és az egyik legnagyobb a mezőgazdasági szennyezés.

Zöld folyosó

A jövőbeni terveink közt szerepel Sajópetri és Kistokaj között egy zöld folyosó, jelenleg a hatósági engedélyek beszerzése folyik. Aki netán kedvet kapott a faültetéshez, az a teljesség igénye nélkül, ezeket az őshonos fákat ültesse: berkenye (budai, madár, déli, lisztes, házi és barkócaberkenye), bükk (szelídgesztenye, közönséges bükk), éger (hamvas, mézgás), fenyő (közönséges jegenye, luc, erdeifenyő, tiszafa és közönséges boróka), fűz (kecske, fehér és törékeny fűz), gyertyán (keleti, közönséges gyertyán), hárs (ezüst, nagylevelű, kislevelű hárs), juhar (tatár, korai, hegyi, mezei), kőris (virágos, magyar, magas kőris), nyár (rezgő, fekete, fehér- és szürkenyár), nyír (szőrös, közönséges nyír), szil (hegyi, vénic, mezei), tölgy (molyhos és olasz, kocsánytalan, kocsányos tölgy), gyümölcsfák (sajmeggy, madárcseresznye, vadalma, vadkörte, zselnicemeggy).

Az idegenhonos növényeket kerüljük, például: akác, ecetfa, szivarfa, amerikai kőris, mirigyes bálványfa, zöld juhar, pampafű. Mindenki várunk szeretettel, akik csatlakoznának a kezdeményezéshez!”, írja a Neptun Búvárklub.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában