A tél ízei

2022.12.26. 18:30

Citrusfélék otthon: készítsen szörpöt és lekvárt!

Decemberben elindult a narancsdömping, és számos citrusféle közül is válogathatunk. Egy-két üveg narancslekvár vagy szörp pedig megédesítheti a napjainkat.

Fotó: Cesarz

A citrusféléknek egyébként is magas antioxidáns-tartalmuk, remek gyulladáscsökkentők és vitaminbombák is egyben. ,

Gyömbéres narancslekvár
Hozzávalók
2 kg narancshús
fél kg kristálycukor
1 evőkanál reszelt narancshéj (kezeletlen héjú narancsból)
1 evőkanál resztelt gyömbér (friss gyömbérből)
ízlés szerint egy kevés őrölt fahéj, szegfűszeg, csillagánizs
A narancslekvár elkészítése
Tegyük a narancshúst egy tálba, kissé törjük össze, majd egy szűrőn csepegtessük le a lé nagyját (a levet tegyük félre a szörphöz). A maradék alapanyaghoz keverjük hozzá a kristálycukrot, a narancshéjat, a gyömbért és a karácsonyi fűszereket, majd főzzük addig sűrű kevergetés mellett, amíg be nem sűrűsödik. Majd tiszta üvegekbe tegyük és állítsuk fejtetőre 10 percre, majd hűtsük ki száraz dunsztban.


Vitaszörp
Hozzávalók
1 l frissen facsart narancslé
1 darab grapefruit leve
2 darab sárgarépa leve
4 darab mandarin leve
a kinyert folyadék mennyiségével megegyező súlyú kristálycukor és
citromsav ízlés szerint
A szörp elkészítése
Gyümölcscentrifugával nyerjük ki a gyümölcsök és a répa levét. Az így kapott egészséges gyümölcskoktélt fogyaszthatjuk frissen is, ám ha szörpöt akarunk belőle készíteni, elengedhetetlen a cukor és a savanyítószer hozzáadása. Forráspontig hevítjük az elkészült gyümölcslevet, tiszta csatos üvegekbe töltjük, majd dunsztoljuk.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában