Hegyhát

2022.12.15. 16:00

Bejglit sütöttek a Derelye Házban

Mozgalmas és eredményes évet zár a hegyháti egyesület.

ME

Nagy munkában a csernelyi közösség

Fotó: Marosréti Ervin

A nyáron átadott Derelye Házat a helyben működő közösség igyekszik a lehető legjobban kihasználni. Az elmúlt hónapokban a környéken rendezett programokra többnyire derelyét készítettek a csernelyiek, az ünnepek közeledtével pedig az egyesület tagjai bejglit sütöttek.

Két alkalommal több mint ház rúg mákos és diós finomsággal kedveskedtek azoknak, akik egész évben segítették a munkájukat. A közös sütés-főzés mellett azonban a személyes kapcsolatok is erősödnek, ami tovább erősíti a Hegyháton működő egyesületet.

Sok minden történt

Nagyon mozgalmas és eredményes esztendőt zártunk - összegezte a mögöttünk hagyott időszakot Csorbáné Galambosi Erzsébet, a hagyományőrzők vezetője. – Sikeres volt a Derelye Fesztiválunk és a hozzákapcsolt hazaváró programunk. Legalább ennyire jól sikerült a generációk találkozója is, ahol a kisebbeknek adták át a derelye készítés tudományát. Emellett számon környékbeli és távolabbi szabadtéri rendezvényen képviseltük a falut és a Hegyhátot, igyekeztünk mindenhová elvinni a gasztronómiai finomságunk jó hírét.

Fotós: Marosréti Ervin

A HÍR-védjegyes krumplitöltelékes derelyének a népszerűsítésével és hagyományőrzéssel már évek óta foglalkoznak, aminek meg is van az eredménye. Nagy lépés volt ugyanakkor a Derelye Ház nyári átadása, ahol a munkafolyamat nagy részét időjárástól függetlenül el tudják végezni. Emellett kialakítottak egy kis helytörténeti múzeumot, és közösségi programok lebonyolítására is alkalmas a falu közepén található hely. A derelyések azonban itt sem akarnak megállni, talán csak az ünnepek idejére. 2023-ban újult erővel vágnak neki a megfogalmazott további tervek megvalósításához.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában