Játékos segítség, komolyan

2022.12.03. 16:46

A miskolci színházban a maciké volt a főszerep (fotókkal, videóval)

Jótékonysági mackóvásárt tartottak az intézmény javára, szombaton.

NHK

Fotó: Vajda János

Játék mackók vették birtokba a színház auláját, ugyanis a világrekorder Arnóczki Istvánné gyűjteményének válogatott darabjait vásárolhatták meg ezen a napon a maci- és kultúra rajongók. „Mackó Mama” a teljes bevételt a miskolci teátrum számára ajánlotta fel, hogy januárban és februárban se kelljen bezárniuk az energiaválság miatt. A vásár 244 ezer forint befolyt összeggel zárult. 

Rekorder macik

A több mint 20 ezer darab plüssmackót számláló gyűjteményével a miskolci Arnóczki Istvánné 2019-ben hivatalosan is GUINNESS-világrekordot döntött. A 40 év alatt szisztematikusan gyűjtött játék mackókkal már rengeteg helyen találkozhattak az emberek, az ország számos pontján rendeztek kiállítást az elképesztő gyűjteményből. Az első mackót a lányának vette meg, aztán azt sorban követték a további plüss barátok. 

Nemes felajánlás

Miskolcon jelenleg a Szinvapark bevásárlóközpont ad otthont a gyűjtemény egy részének, melyet bárki megtekinthet – tudtuk meg Arnóczki Istvánnétól. A gyűjtő azzal a szándékkal kereste meg Béres Attilát, a Miskolci Nemzeti Színház igazgatóját, hogy valamilyen módon segíteni szeretne, ne kelljen az elszabadult rezsiköltségek miatt bezárnia a teátrumnak. A segítségnyújtás mikéntje pedig kézenfekvő volt, a mackóiból ajánlott föl jó néhányat a cél érdekében. 

Nem először adakozik, az utóbbi 10 évben számtalanszor állt hasonló kezdeményezések mellé – mondta a gyűjtő. Ezúttal az alkalomhoz illő, díszes, ünnepélyes öltözékű macikat hozott tekintettel a Mikulás és a karácsony közeledtére. Azok a macik, amelyek most nem találtak gazdára, mennek a következő adományozásra. December 10-én Harsányban, 150 sportoló gyermeknek szerez majd örömet a plüss játékokkal.

Az egyediség dönt

Négy darab elegáns téli pulóveres macit választott a gyűjteményből Judit, aki kérte, csak a keresztnevét írjuk le. Elmondta: az Észak-Magyarország napilapból értesült a mackóvásárról és rögtön tudta, hogy itt a helye. Nem csupán színházrajongó, de ő maga is mackó imádó. Neki ugyan „csak” 400 darab macija van otthon. Ezúttal két legyet ütött egy csapásra, hiszen támogatta a teátrumot és új egyedi darabokkal gyarapíthatta saját gyűjteményét. Főleg a minőségi, kifinomult macikat vadássza, aztán sokat elajándékoz, de amelyeket ajándékba kap szeretteitől, azokat soha – avatott be. 

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon

Mackóvásár után maciárverés

Aki most nem élt a lehetőséggel, annak sem kell csüggednie, mert árverésre is bocsátanak a híres gyűjteményből macikat. A Miskolci Nemzeti Színház hivatalos Facebook oldalán lehet rájuk licitálni még december 16-ig, az ehhez kapcsolódó bejegyzésben. Minden maci 10 ezer forintról indul, a licitlépcső pedig ezer forint. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában