Edelényi diákok karácsonyi írásai (1.)

2022.12.26. 12:08

A karácsony több, mint egy ünnep

Az edelényi Szent Miklós Görögkatolikus Iskola és Óvoda diákjait kértük meg, hogy osszák meg velünk legszebb karácsonyi emlékeiket.

A karácsony számomra nemcsak egy ünnep, hanem sok emlék, hagyomány és boldog érzés együttese. Már hetekkel előtte elkezdünk készülni, lelkünk várakozással telik meg. Karácsony reggelén már alig várom, hogy felébredjek, és elinduljon a nap. A ház ünnepivé „varázsolása”, a kalapács hangja, ahogy apa befaragja a fát, az illatok, ahogy együtt főzünk anyával a konyhában, a sok-sok csillogó gömb, amivel feldíszítjük a karácsonyfát, olyan érzéseket idéznek, amik csak ezen a napon kelnek életre.

A karácsony mindig különleges a szívemben, mert ilyenkor az egész család összegyűlik, és csak egymásra figyelünk. Szép ruhába öltözve, finom ételekkel, sok-sok meglepetéssel együtt éljük át a meghitt csodát. A karácsonyban az a legjobb, hogy a sok várakozást követően mindenki szeretettel és odafigyeléssel fordul egymáshoz, igyekszünk mindenkinek örömet szerezni. A sötétben, a csillagszóró fényében elénekelt karácsonyi dalok után olyan jó érzés látni, hogy az apró ajándékok mosolyt csalnak a testvérem és szüleim arcára.
Legszebb emlékem is ehhez kapcsolódik, amikor a csengettyűt hallva, rohantam a karácsonyfához, addigra már mindenki ott állt, aki kedves nekem, anya, apa, nagymama, nagypapa, keresztanyu, és mindenki együtt énekelt. A húgom odabújt hozzám, és odasúgta: ma eljött hozzánk a Jézuska, akit úgy vártunk. Az együtt töltött, közös este után az a nap legszebb része, amikor az egész család elmegy az éjféli misére, és dicsőítjük a kis Jézus születését. Idén igazán különleges lesz számomra, mert a testvéremmel együtt a misztériumjátékban is szerepelünk, én Szűz Máriát játszom. A nap végén fáradtan, de mindig már a következő szentestét várva térünk nyugovóra. A karácsony nekem több mint ünnep, több mint néhány nap. A sok törődés és figyelmesség, amit adunk, és kapunk, feltölt minket, és ezzel az erővel indulunk neki a szünet után az iskolának. 

Zsemkó Anna 5. osztályos

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában