Lánglovagok

2022.11.06. 13:30

Megünnepelték, hogy száz éve alakult a tűzoltó egyesület

1922-ben Disznóshorvátiban alakultak, azóta Izsófalva a település neve.

ÉM

Az ünneplő közösség

Fotó: PH

Százéves lett az Izsófalvi Önkéntes Tűzoltó Egyesület. A centenáriumot október végén ünnepelték a településen, tudtuk meg Ötvös Bélától, a település polgármesteréről. A rendezvényre meghívták a szlovák Torna település tűzoltóegyletét is, az izsófalviak testvérszervezetét, akik el is fogadták a meghívást. 

A falusi tűzoltó egyesület Disznóshorváton (akkor még ez volt a neve Izsófalvának) alakult 1922-ben, de a tűz elleni védekezés természetesen jóval korábbra nyúlik vissza, mesélt a kezdetekről Ötvös Béla. Az épületek akkor többnyire zsúptetősök voltak és sok faanyaggal készültek, és emiatt gyakran pusztított tűz a településen. 

A tűzesetek az anyagi károk mellett sokszor emberéleteket is követeltek, ezért a faluközösség próbált védekezni a tűz ellen. Tűzőrséget szerveztek, és ha fellobbant a „vörös kakas”, erre kiképzett, gyakorlott falubeliek csapata, igaz, szerény eszközökkel, de megkezdte a tűzoltást.

„Igazi” tűzoltóautó

A 20 század elején, amikor megjelent a bányaipar a térségben, már lehetőség nyílt komolyabb tűzoltóeszközök és felszerelések (fecskendős kocsi, létrák, csáklyák, védőfelszerelések) beszerzésére a bányaüzemek támogatásával. A bányák is felállították a maguk tűzoltó-egységeit.

Disznóshorváton tehát épp 100 éve érett meg a helyzet arra, hogy megalakuljon a tűzoltóegyesület. Ekkor azonban még nem történt meg a hatósági bejegyzésük, így néhány évig anélkül működtek. 1926-ban tartották az alakuló közgyűlésüket, azt követte a bírósági bejegyzés, azóta folyamatosan működik a helyi tűzoltóegyesület. Feladataik ellátása mellett sok sikert érnek el megyei, országos, esetenként külföldi versenyeken, mint például nemrég az említett Tornán, a legutóbbi megmérettetést meg is nyerték. 

Napjainkban a tűzoltóegyesület felszerelése folyamatosan gyarapszik, korszerűsödik, a közelmúltban „igazi” tűzoltóautót is kaptak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában