Virágkiállítás

2022.10.01. 12:57

Több száz féle fokföldi ibolya Nyékládházán - fotókkal, videóval

Több tízezer változatát tartják nyilván a világban, Nyékládházán ízelítőt kaphattak az érdeklődők a csodálatos virágokból.

NHK

Fotó: Vajda János

Növénybörzével nyitotta az októbert a nyékládházi Furmann Imre Művelődési Ház és Könyvtár. Különleges fokföldi ibolyákat tekinthettek meg az érdeklődők szombaton az intézményben. A különlegességek mellett helyet kaptak a ház előtti téren olyan szabadtéri növények is, amelyek a kert ékei lehetnek: árvácska, bambusz, örökzöldek, levendula és társaik.

Hatalmas kultusza van

Kevesen tudják, hogy a fokföldi ibolyának több tízezer változata ismert. Csak az amerikai nyilvántartás közel húszezer regisztrált hibridet tartalmaz. A szovjet utódállamok mindegyikében és Ukrajnában is hatalmas kultusza van. A magyar fokföldi ibolya rajongók, -gyűjtők száma is évről évre nő, és egyre többen próbálkoznak nemesítéssel is. A nyékládházi kötődésű dr. Molnár Gabriella hivatását tekintve jogász, hobbija a fokföldi ibolya gyűjtés és szeretne másokat is megismertetni ezzel a csodálatos növénnyel. Remek alkalom volt erre a kiállítás, ahol láthatóak voltak a változatos virágok és akit akart, hasznos gyakorlati tanácsokat is kaphatott.

Egy különleges fajtával kezdődött

Mindig is volt fokföldi ibolyája, mint mindenkinek, de egy karácsony alkalmával találkozott egy olyan fajtával, amit addig még nem ismert, megvásárolta és akkor kezdődött a „szerelem” ezekkel a növényekkel – mondta dr. Molnár Gabriella. Elkezdte keresni a lehetőségeket, hogyan tudna minél több fajtát megismerni. Akkor Magyarországon nagyjából húsz félével lehetett találkozni, de az interneten rátalált egy helyre, ahol legalább kétszázféle fokföldi ibolyát értékesítettek. Akkor igyekezett minél többet beszerezni és azóta is folyamatosan nő a gyűjteménye. Magyarországon is egyre többen foglalkoznak vele. Van néhány nagyon elszánt gyűjtő, akik a közösségi oldalon szerveződnek és időnként kiállításokon mutatják be rendkívüli növényeiket. Minden évben hagyományosan Húsvét vasárnap a gödöllői kastélyban tartják legnagyobb eseményüket, ahová 300-400 virágot visznek, ugyanis Sissi királynő kedvenc virága volt az ibolya – tudatta a gyűjtő.

Igénylik a törődést

Jelenleg nagyjából háromszáz fajtát tart otthonában Gabriella. A fokföldi ibolyákat megviselte kicsit a nyári kánikula. Sok törődést, munkát igényelnek, figyelni kell arra, hogy mindig egyenletes hőmérsékletet, fényt és vizet kapjanak és időnként át kell ültetni „őket” – fogalmazott a gyűjtő. A nyékládházi kiállításra a most éppen virágzó példányokat hozta, hogy minél látványosabb legyen a bemutató. Illetve a szokatlan virágokat produkáló fajtákat, mint például a futó-, vagy a darázsvirágú fokföldi ibolya.

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában