Energiaválság

2022.10.06. 19:00

Bezárások lehetnek, elbocsátások nem

Minden eddiginél nehezebb helyzet elé állítja az ózdi önkormányzatot a kialakult energiaválság.

ME

Tájékoztató tanácskozást tartott az ózdi képviselő testület. Fotó: ME

Tájékoztató jellegű tanácskozást tartott az ózdi képviselő testület, méghozzá a fokozódó energiaválság helyzet miatt. A távhő szolgáltatás tizenhatszorosára történt emelkedése az önkormányzat valamennyi eddigi intézkedését felülírta. A városi intézmények eddigi nagyságrendileg 120 milliós fűtési díja a jelenlegi árszabás szerint 1,2 milliárd forintra nő, ehhez pedig társul a villamos áram és gáz drágulásának hatása, ami további 700 millió forinttal több kiadást jelent. A gondokat csak tetézi a várhatóan 300 millió forinttal csökkenő adóbevétel, ami egy évre vetítve kétmilliárd forintos hiányt eredményez az önkormányzat számára.

Kétmilliárd hiány

- Olyan takarékossági intézkedéseket kell meghoznunk, amilyeneket eddig még nem láttunk – fogalmazott a kialakult helyzettel kapcsolatban Janiczak Dávid polgármester. – Ezúttal még csak tájékoztattuk a képviselőket a kialakult helyzetről, a döntéseket a jövő héten kell hoznunk. Ózdon várható a közvilágítási lámpatestek számának csökkentése, a múzeum, Olvasó, Civil ház, könyvtár, uszoda, sportcsarnok, közösségi házak évszakra eső időszakos zárva tartása. Megteszünk mindent azért, hogy munkavállalót ne kelljen elbocsátani, akkor ugyanis sosem tudnánk újra nyitni. Az ezen épületekben dolgozóknak az önkormányzat kötelező feladatait ellátó intézményeiben tudunk munkát biztosítani időszakosan. Igyekszünk a kialakult válságban a lehető legjobb tudásunk szerint mindent megtenni azért, hogy hosszú távon biztosítani tudjuk a működést, de ez önerőből akkor sem megy, ha minden önként vállalt feladatot megszüntetünk.

Az ózdi városvezető azt is elmondta, hogy a takarékossági intézkedésekről a Belügyminisztériumnak tesznek jelentést, ahol nyomon követik az önkormányzat anyagi helyzetét. Bíznak benne, hogy ha mindent megtesznek a takarékosság érdekében, akkor külön támogatással biztosítani fogják az önkormányzat fennmaradását. Az ózdi önkormányzat a városi intézmények időszakos bezárásáról a jövő hét csütörtöki tanácskozásán dönthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában