Időközi választás után

2022.09.26. 11:30

Így változtak az erőviszonyok a miskolci önkormányzatnál. Mutatjuk...

Az időközi választás után megmaradt, de csökkent a Velünk a Város frakció többsége a miskolci közgyűlésben.

ÉM

Eggyel csökkent a miskolci városvezetést támogató képviselők száma

Fotó: Ádám János

A miskolci önkormányzat Fidesz-KDNP frakciószövetsége egy képviselővel erősödik a hétvégi időközi önkormányzati választás nyomán, amikor a 3-as számú választókerületben a pártszövetség jelöltje, Barta Gábor a szavazatok 56,24 százalékának megszerzésével jutott a mandátumhoz. Ezzel a Fidesz-KDNP 11 képviselővel (8 Fidesz és 3 KDNP) van jelen a testületben. A közgyűlés vezető ereje a Velünk a Város frakció, amely 15 tagból (14 képviselő és a polgármester) áll. A közgyűlésnek két független tagja van.

Mínusz egy képviselő a városvezetés oldalán

A Velünk a Város frakció megtartotta többségét (15 fővel) a miskolci közgyűlésben, de az előnye egy döntéshozóval csökkent. A fontosabb döntések, például rendeletek, rendeletmódosítások elfogadásához azonban minősített többség, azaz az összes közgyűlési tag (28) fele plusz egy igen szavazatra van szükség. Ez pedig éppen 15. Azaz minden ilyen jellegű szavazáskor valamennyi frakciótag jelenléte szükséges.   

Az időközi választás legnagyobb vesztese a Demokratikus Koalíció, amely ezt megelőzően 3 fővel (Borkuti László, Hegedűs Andrea és dr. Mokrai Mihály) volt jelen a város döntéshozó testületében. Mint ismert, Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő lett, ezért lemondott helyi mandátumáról. Az időközi választást az ő megüresedett helyére írták ki, de a DK által jelölt Sebe-Gazdig Judit nem kapott elegendő voksot. Ezáltal már biztosan eggyel csökkent a DK-s képviselők száma a közgyűlésben, ennek következményeként pedig megszűnik a párt frakciócsoportja, amelyhez – az önkormányzat szervezeti és működési szabályzata szerint – legalább három képviselőre van szükség.

Egyre több a „kiszavazás”  

A sokszínű Velünk a Város frakción belül a 2019-es választás óta több olyan alkalom is volt, amikor megbomlott a frakcióegység. Legtöbbször a korábban három tagú DK-s frakciócsoport maradt távol fontos döntések meghozatalakor, vagy tartózkodtak a szavazásnál, amely minősített többség szükségessége esetén lényegében "nem" szavazatnak felel meg. Idén azonban már az 5 tagot számláló Jobbik-frakciócsoport is belépett a sorba és fontos döntésnél nem szavazott együtt a városvezető erővel. 

Megjegyzendő: a Jobbik-frakciócsoport a napokban jelezte, hogy – amennyiben napirendre kerül – nem fogják megszavazni a miskolci víziközmű-vagyon állami tulajdonba átadását. Mindezek előrevetíthetik, hogy nem lesz könnyű időszaka a miskolci városvezetésnek az önkormányzati ciklusból hátralévő időben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában