Szakmai nap

2022.07.20. 14:43

A természetnek nincs határa Aggteleken sem

Négy ország részvételével őrzik meg az ökológiai folyosókat a Kárpát-medencében.

UA

Hiúz is gyakran előfordul Aggtelek környékén

Fotó: Shutterstock

Magyarország, Ukrajna, Szlovákia és Románia természetvédelmi szervezetinek közös projektjéről tartott szakmai napot az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatósága. Veress Balázs az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóságának az igazgatója azt hangsúlyozta beszédében, hogy a természet nem ismer határokat, valamit fontosnak tartja, hogy minden régióbeli ország közösen tegyen az ökoszisztémában élő állatok populációjának megőrzésében. 

A projekt célja a közös természeti értékek megőrzése, azáltal, hogy a partnerek részvételével közösen kidolgozott módszertan alapján azonosítja, feltérképezi és megfigyeli a határon átnyúló kulcsfontosságú ökológiai folyosókat, a folyosókat használó nagyragadozó fajokat, javaslatokat dolgoz ki az ökológiai folyosók védelmére, mely így a jövőben fokozottan segítheti a nagyragadozók élőhelyeinek védelmét, kiküszöbölve az élőhelyeket érintő országhatárok negatív hatásait. 

Az emlősöké a főszerep 

A projekt időszakában megtartott tájékoztatók célja a helyi közösségek figyelmének felhívása a nagyragadozók szerepére az ökoszisztémák szabályozásában, az országhatárokon is átnyúló ökológiai folyosók védelmének jelentőségére, és ezzel együtt a természetvédelem és természeti kincseink megőrzésének fontosságára. Az Aggteleki Nemzeti Park barlangjairól vált ismertté, azt kevesebben tudják, hogy az Aggteleki-karszton és a Zempléni-hegységben is természetes körülmények között - köszönhetően a szlovák-magyar államhatár közelében élő stabil populációknak - élnek és szaporodnak farkasok. 

Folyamatosan jelen van a hiúz, és egyre gyakoribbak a barnamedvével kapcsolatos megfigyelések. A csülkös nagyvadállomány létszámának folyamatos emelkedése kedvezően hat a nagyragadozó fajok megtelepedéséhez. Az Aggteleki-karszton és a Zemplénben rendelkezésre áll megfelelő mennyiségű és minőségű búvóhely, táplálékforrás és nyugalom, melyek e fajok ökológiai szükségleteit biztosítják. Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság nagy hangsúlyt fektet a fokozottan védett nagyragadozók élőhelyhasználatának és genetikai egyedazonosításának vizsgálatára, ezzel összhangban vett részt ebben a projektben is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában