Akropolisz Szabadtéri Színpad felújítása

2022.06.10. 20:00

Visszaadják a tapolcai attrakció régi fényét

Megújul a miskolctapolcai Akropolisz Szabadtéri Színpad, és ismét a magas színvonalú turizmust szolgálhatja.

SZB

Impozáns látvány fogadja hamarosan az Akropolisz Szabadtéri Színpad közönségét | Fotó: Bujdos Tibor

A Görömbölyi utca egyik telkének dombján áll a stílusosan Akropolisznak elnevezett épületkomplexum. A történelemkönyvek tanúsága szerint az Akropolisz a múlt században előbb a munkácsi, majd a hajdúdorogi görögkatolikus püspökség tapolcai nyaralóépülete volt. Miklóssy István hajdúdorogi püspök építtette a XX. század első harmadában. Kápolnáját egészen a második világháború kezdetéig a szomszédos fürdő vendégei is látogathatták. A komplexum a huszadik század második felében többször is tulajdonost váltott. 

Átalakított funkciók 

A rendszerváltozás után újra a görögkatolikusoké lett. A hajdúdorogi püspökség hivatalának megbízásából 1998-ban Krisztik Pál készítette el az Akropolisz átalakításának tanulmánytervét. Eszerint a földszinten kis alapterületű kápolna, könyvtár, olvasóterem, gondnoki lakás, míg a kialakított tetőtérben kilenc szoba és mellékhelyiségek kaptak helyet. A létesítményt jelenleg a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diák­otthon üzemelteti. 

Mindezeken túl az Akropolisz az 1980-as évektől kezdve nyáron szabadtéri színházi előadásoknak adott helyet. Ezt a funkcióját meg is tartotta a mai napig. Sőt, a színházi komplexum felújítása éppen ezekben a napokban fejeződik be. 

A Tapolca-projekt része 

Az Akropolisz Szabadtéri Színpad felújítása egyébként része a „Miskolctapolca turisztikai fejlesztése” című 628 millió forintos projektnek, amely így Miskolc városa és a Miskolci Egyházmegye együttműködésével valósul meg. 

Makkai László, a Görögkatolikus Felsőoktatási és Kulturális Diákotthon igazgatója elmondta, hogy feladatuknak tartják, hogy az Akropolisz megújult formában visszanyerje régi fényét. A miskolci közönség, illetve a környéken élők is emlékeznek rá, milyen hangulatos nyári előadások voltak annak idején a színpadon. Országos hírű előadások és színészek is megfordultak az Akropolisz deszkáin. A járvány előtti csúcsesztendőkben egy nyári idényben 7-8 ezer ember is megfordult az előadásokon. 

A mostani felújítás révén a korábbi padokat kényelmes lelátószékek váltották fel a nézőtéren, a kavicsos talajt térkőborítás váltotta fel. Úgy alakították ki a helyet, hogy kerekesszékesek is tudják látogatni. Épült mozgáskorlátozott illemhely is. 

A nézők kényelméért 

Megújultak az öltözők, külön feljárót építettek ki a színpadhoz, így kényelmesebben lehet a színpadi kellékeket a helyszínre juttatni. A színpad nagyobb lett szélességében és mélységében is, és megoldották a befedését is. A komplexum utcafrontja impozáns lett, új kapuja van, és térkővel látták el a területet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában