Diákok

2022.06.22. 15:00

Toborozzák már a diákmunkásokat az önkormányzatok

Az önkormányzatok elkezdték toborozni a diákokat. Az adómentességnek köszönhetően több pénz marad a fiataloknál.

ÉM

Forrás: MW

Újra várják az önkormányzatok a 16–25 év közötti nappali tagozaton tanuló diákok jelentkezését. A 2013 óta futó Nyári diákmunka program elsősorban bértámogatással ösztönöz a középiskolások, egyetemisták vakációs foglalkoztatására. A fiatalok június közepétől regisztrálhatnak, a támogatásokat önkormányzatok és a mezőgazdaságban, turizmusban, vendéglátásban működő vállalkozások hívhatják le. A diákok segítségével a cégek jobban állják az idegenforgalmi főszezonban megugró terhelést, valamint a hivatalok átmenetileg pótolhatják a szabadságolások miatt kieső munkaerőt. Több önkormányzat is elkezdte hirdetni a programot, amelynek keretében a helyi fiatal munkavállalók foglalkoztatását vállalják. 

Egyre népszerűbb 

Az általunk megkeresett önkormányzatok azt mondták lapunknak, hogy mivel a program mindig népszerű a fiatalok körében, így a beérkezett pályázatok sorrendjében döntenek a felvételről. Az önkormányzatok esetében legfeljebb napi 6 órás foglalkoztatás támogatható. A helyhatóságok részére legfeljebb 2 hónap időtartamra teljes egészében megtérítik a munkabért. A mezőgazdaságban, a turizmusban és a vendéglátásban tevékenykedő munkaadóknál legfeljebb napi 8 órás foglalkoztatás támogatható, a program a munkabér összegének háromnegyedét vállalja át – olvasható az Innovációs és Technológiai Minisztérium sajtóközleményében. A jelentkezőnek kötelezően előírt kritérium, hogy a megadott életkorban lépjen, valamint a területéhez tartozó járási hivatal foglalkoztatási osztályán regisztrálva legyen, mert csak így tudja az adott település önkormányzata a fiatal munkavállalót foglalkoztatni. A kétmilliárd forintos keret­összeggel induló program a területileg illetékes járási hivatalok foglalkoztatási osztályainál megtehető regisztráció kezdetétől, 2022. június 15-étől augusztus végéig tart. A tényleges foglalkoztatás legkorábban 2022. július 1-jével indulhat – emelték ki a közleményben. Fontos változás az idei évtől, hogy a 25 év alattiak munkavégzése szja-mentes, így több pénz marad a diákoknál.

(A borítóképen: Többnyire adminisztratív munkára alkalmazzák az önkormányzatok a nyári diákmunkásokat)

Címkék#diákmunka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában