Gálaműsor

2022.05.09. 11:00

Bolgár jubileumi ünnep Felsőzsolcán

Gazdagítja Felsőzsolca kulturális életét a helyi nemzetiségi önkormányzat.

Detzky Anna

Forrás: Bujdos Tibor

Húszéves megalakulását ünnepelte gálaműsor keretében Felsőzsolca Város Bolgár Nemzetiségi Önkormányzata szombaton a Rendezvények Házában. 

A színvonalas kulturális műsor részeként fellépett a világzene két kiválósága, Herczku Ágnes és Nikola Parov, akik tradicionális bolgár dallamokkal szórakoztatták a közönséget. Aztán a Jantra Ifjúsági Néptáncegyüttes műsorát tekinthették meg a jelenlévők, amely már több mint 20 éve mutatja be a bolgár kultúra szépségeit magyarországi és nemzetközi színpadokon. A tánccsoport több mint négy kontinens tíz országában lépett már fel. A jubileumi ünnepségen részt vett a bolgár nagykövet, Christo Stefanov Polendakov és a tiszteletbeli konzul, dr. Bocskov Petrov Jordán is, valamint a magyarországi Bolgár Országos Önkormányzat vezetősége. 

Rózsakertet létesítettek 

– A helyi bolgár nemzetiségi önkormányzat 20 éves, azonban Felsőzsolcára hosszú évtizedekkel ezelőtt telepedtek le a bolgárok. Először csak idénymunkát vállaltak, de aztán itt maradtak – mondta köszöntőjében Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. – Beilleszkedésük könnyen ment, mert empatikus emberekről van szó. Magyarországon jelenleg tizenhárom nemzetiség él, amelyek közül a bolgár a kisebbek közé tartozik. Felsőzsolcán a bolgár nemzetiségi önkormányzat olyan rendezvényekkel – például a Tavaszköszöntő – színesíti a helyi közösségi életet, amelyen minden polgár szívesen részt vesz. Néhány évvel ezelőtt rózsakertet létesítettek a Bárczay-kastély udvarán, és emlékművet állítottak fel. Sokszor ehettünk finom zöldségeket is, amelyeket elhivatott bolgár kertészek készítettek. Hagyományőrző programjaikon megismerhettük táncművészetüket és gasztronómiájukat. Sőt városi rendezvényeken, magyar nemzeti ünnepeinken is számíthatunk a segítségükre. 

A harmadik generációs bolgárok már nem kertészként, hanem üzletemberként, jogászként, orvosként, mérnökként vagy művészként keresik kenyerüket, és kevesen beszélik őseik nyelvét. 

– Felsőzsolcai eredményeinkben a tradíció, az alázat és a bolgár kertészet is szerepet játszhatott, illetve az itteni befogadó közösség – jelentette ki dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke. 

– A Magyarországi Bolgárok Egyesülete 1914-ben alakult. Az őseink főleg két faluból. Polikraishtéból és Draganovóból indultak el Magyarországra szerencsét próbálni. Akkor még aligha gondolhatták, hogy harmadik-negyedik generációs fiatalok majd úgy tudnak itt élni, hogy „kis Bulgáriát” teremtenek. Saját templomunk, iskolánk, óvodánk és művelődési házunk van. Az ország területén pedig közel negyven nemzetiségi önkormányzattal rendelkezünk. Ehhez szükség volt az egyház, az oktatás és a művelődés, illetve kultúra hármas pillérére. A felsőzsolcai bolgár emlékműre Lazar Ivanov, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete elnökének ma is aktuális szavait vésték: „A jövőt nemcsak kapával, hanem Istenbe vetett hittel és nyitott szemmel kell építeni.”

(A borítóképen: Herczku Ágnes és Nikola Parov műsora a gálán)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában