Március 15.

2022.03.16. 13:00

Varga Judit: „Őrizzük meg Magyarország békéjét”

A márciusi ifjak üzeneteit ma is fontosnak kell tartanunk – hangzott el a monoki ünnepségen.

Serfőző László

Monok szülöttjének, Kossuth Lajosnak a szobra előtt tartották hétfőn Monokon a március 15-i megemlékezést. Az ünnepi programon részt vett a helyieken kívül Monok önkormányzata, valamint a környező települések polgármesterei mellett Varga Judit igazságügyi miniszter és dr. Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője.

 

Szabad, független nemzet

 

Bártfay Emese polgármester az ünneplőket köszöntve megjegyezte, a pandémia miatt az elmúlt két év elszigetelte az embereket egymástól, már ami a rendezvényeket, ünnepeket illeti.

 

Varga Judit hangsúlyozta, újra eljött a nap, amikor a világ megtudta, miként mondják magyarul: szabadság. Egy nap, amikor hőseink egyként kiáltották: éljen a haza! Kossuth Lajos említése nélkül nem beszélhetünk függetlenségről, önrendelkezésről, szabadságjogokról és polgári Magyarországról – nyomatékosított Varga Judit, majd napjaink történéseire fordította a hangsúlyt.

 

– Ma is elmondhatjuk, hogy szabad, független európai nemzet vagyunk, függetlenségünket egy pillanatra sem engedhetjük el. Válságból válságba sodródik a világ. Nemrég a balról ránk örökített pénzügyi válságból kellett kilábalnunk, majd a migráció rúgta ránk a kaput, később a koronavírus-világjárvány kényszerített négy fal közé, még ha rövid időre is. Mire megszelídült a vírus, közvetlen szomszédságunkban tört ki a háború. Nem vagyunk könnyű helyzetben, mint ahogy Európa sem. Az ilyen sorsdöntő időszakokban stabilitásra van a legnagyobb szükség, továbbá arra, hogy olyan erő vezesse országunkat, amely nemcsak hogy látott már, de sikeresen kezelt válságokat. Ez a tavasz nem a hazardírozás, a hamis prédikátorok ideje, tartsunk össze a nehéz időkben, őrizzük meg Magyarország békéjét – hangsúlyozta az igazságügyi miniszter.

 

Dr. Koncz Zsófia úgy ítélte meg, a nap jelentőségét felnőttkorban tudja az ember igazán megérteni. Miután a szabadság fogalmán keresztül rövid áttekintést adott történelmi korokról, hangsúlyozta, hogy mi százhetvennégy évvel ezelőtt is vér nélkül tudtuk véghez vinni a forradalmat.

 

– A márciusi ifjak üzeneteit ma is fontosnak kell tartanunk, és csak egy aktuális példa, már akkor kérték, hogy magyar katonákat ne küldjünk külföldre. Egy üzenet, amit magunkévá kell tennünk. Példaértékű, amit a magyar nemzet összefogásban, segítőkészségben felmutat. Legyen béke, szabadság és egyetértés! – zárta gondolatait az országgyűlési képviselő.

 

(A borítóképen: Dr. Koncz Zsófia és Varga Judit a monoki ünnepségen. Fotó: Serfőző László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában