Speedmarathon

2022.03.24. 15:02

Péntek reggelig non-stop ellenőrzik a gyorshajtókat

Az Európai Közlekedésrendészeti Szervek Hálózata (ROADPOL) március 21-27. között Speedmarathon elnevezéssel hirdetett fokozott ellenőrzést, amelyhez a magyar rendőrség is csatlakozott. A rendőrség Magyarország egész területén fokozott sebességellenőrzést végez melynek keretében március 24-én 6 órától 25-én 6 óráig úgynevezett 24 órás Speedmarathon ellenőrzésre is sor kerül.

Forrás: Bujdos Tibor

A Speedmarathon ötletét a német Észak-Rajna-Vesztfália szövetségi állam dolgozta ki. Itt a közösség tagjait felkérték, hogy szavazzanak arra a helyre/helyekre ahol sebességellenőrzést szeretnének. A német ötletet nagy lelkesedéssel fogadták, és hasonlóan a korábbi évekhez, ebben az évben is valamennyi ROADPOL-tagállam alkalmazza.

 

Az ellenőrzés ideje alatt, március 24-én 6 órától március 25-én 6 óráig, ténylegesen 24 óra időtartamban a rendelkezésre álló valamennyi Komplex Közlekedési Ellenőrzési Pont használatban van. Az eddigi akciókhoz hasonlóan a rendőrség az ellenőrzési helyek kijelölése során a lakosság véleményét is figyelembe vette, ezért idén is javaslatokat vártak arra vonatkozóan, hogy az említett időszakban hol kerüljön sor sebességellenőrzésre.

 

Miskolcon csütörtökön reggel a Szent István utcán tartottak ellenőrzést az akció keretében, ahol a bemért gyorshajtókat azonnal meg is állították és intézkedtek velük szemben. A megyében több, mint tíz helyszínen terveztek a 24 óra alatt sebességmérést, tájékoztatott Szmrek Tamás százados, a Miskolci Rendőrkapitányság munkatársa.

Hozzátette: sok helyen problémás a gyorshajtás és a lakosság részéről is érkeztek szép számmal javaslatok mérési helyszínként. Ezek egy része már ismert volt a rendőrök előtt, és visszatérően ellenőriznek is ezeken a helyszíneken, de olyan is akadt, amire a lakosság hívta fel a figyelmüket és ez alapján illesztették be az ellenőrzésbe.

 

- A Szent István utca azért is került be a helyszínek közé, mert néhány éve itt történt egy gyalogoselütés. Egy iskolába igyekvő kislány szeretett volna átkelni a kijelölt gyalogátkelőhelyen, azonban egy érkező autós nem észlelte és elütötte. Az volt a szerencse, hogy a kislány reflexszerű mozdulattal elfordult a járműtől és a hátán lévő iskolatáskát találta el a jármű, így nem lett komolyabb baja a gyereknek – mondta Szmrek Tamás.

 

A százados hozzátette, a sebességtúllépés a leggyakoribb baleseti ok és nem csak a miskolci rendőrkapitányság illetékességi területén. A Szent István utcán 40-es sebességkorlátozó tábla van érvényben, a sebességmérőt 50 kilométer/órára állították, tehát az ennél gyorsabban hajtók kerültek ellenőrzés alá. 58-as sebességig szabálysértést követtek el a járművezetők, amit helyszíni bírsággal szankcionáltak, afelett már közigazgatási jogsértés valósult meg.

 

Az ellenőrzés alatt bőven volt „kapás”, előfordult, hogy „zsinórban szedték ki” a gyorshajtókat. Egyikük elárulta, hogy bár igyekszik betartani a közlekedési szabályokat, ezúttal hibázott, 40 helyett 56 kilométer/órás sebességgel közlekedett, amiért 10 ezer forintos büntetést kapott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában