Magyar Falu Program

2022.03.18. 14:00

Megújult a mádi vasútállomás az országos program részeként

Az országban elsőként az itteni felvételi épület készült el a Miniszterelnökség és a MÁV között 2021-ben kötött szerződés alapján, a Magyar Falu Program keretében.

Serfőző László

Fotó: Serfőző László

A MÁV kétmilliárd forint vissza nem térítendő kormányzati támogatást használhat fel vasútállomások fejlesztésére – hangzott el a csütörtöki avatáson.

 

A régió felé fordult a figyelem

 

Az eseményen Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára megjegyezte, hogy a vasúti kínálat alapminőségét az infrastruktúra és a járműállomány állapota mellett alapvetően befolyásolja az állomásoké is.

 

– A korszerűsítések az ország minden részében folytatódnak, Mádon a Magyar Falu Program nettó 48 milliós támogatásával – mondta az államtitkár, majd részletesen ismertette azokat a munkálatokat, amelyeken az állomás átesett.

 

Juhász Roland, a Miniszterelnöki Kormányiroda államtitkára arról is beszélt, hogy 2010-ben egy tönkrement és tönkrevert közlekedési rendszert örökölt a kormány, a helyreállításnak késlekedés nélkül kezdtek neki. A közösségi közlekedést és annak a gerincét képező vasutat soha nem pusztán szakmai vagy tulajdonosi feladatnak tekintették, hanem – szerepét és működését – társadalompolitikai ügynek. A kormány számos intézkedéssel biztosítja, hogy elkötelezett az ország kötöttpályás, utasbarát közlekedésének a fejlesztése mellett – fogalmazott Juhász Roland.

 

Homolya Róbert, a MÁV elnök-vezérigazgatója a fentiekhez tette hozzá, hogy nem szabad megfeledkezni a vidéki elővárosi és interregionális vasúti hálózatokról sem, az elmúlt 30-40 év nem ezeknek a hálózatoknak a fejlesztéséről szólt, inkább a közutakéról.

 

– A vasútvonalakat újra rendbe kell tenni ahhoz, hogy versenyképes menetidőt tudjanak adni a vidéken élőknek – mondta az elnök-vezérigazgató.

 

Koncz Zsófia, a térség országgyűlési képviselője az állomás felújításán túl felsorolta azokat a fejlesztéseket, amelyek a településen, illetve a környékén valósulnak, valósultak meg.

 

– Mád esetében el kell mondani, hogy egy nagy kerékpárút-hálózat fejlesztését valósítjuk meg, ennek végén Nyíregyházától Mádig lehet majd két keréken közlekedni. Ezek a fejlesztések nagyon fontosak, hiszen Tokaj-Hegyalja és Zemplén kiemelt fejlesztési térség lett. Az a célunk hogy a főváros és a Balaton után erre a vidékre látogassanak a legtöbben – mondta Koncz Zsófia.

 

Az avatási ünnep zárásaként Tatárka József mádi polgármester mondott köszönetet a fejlesztésért, majd hangsúlyozta, elsőnek lenni mindig jó dolog.

 

– Azt gondolom, hogy a figyelem a régió felé fordult, az elmúlt időszakban nagyon sok forrás érkezett ide, reményeim szerint újra nagy életet él majd ez a kis terület – fogalmazott a polgármester.

 

(A borítóképen: Homolya Róbert, Juhász Roland, Koncz Zsófia, Mosóczi László és Tatárka József az avatáson. Fotó: Serfőző László)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában