Fórum

2022.03.21. 18:30

Közbiztonsági fórum a Borfaluban

Az OPSZ vezetőségének döntése szerint minden megyében közbiztonsági fórumot kell tartani, amelyen áttekintik a terület tárgykörhöz tartozó jellemzőit.

Serfőző László

Forrás: Serfőző László

Fotó: Serfőző László

Az OPSZ megyei vezetősége úgy döntött, hogy ezt a találkozót Tarcalon tartják meg, amelyre a pátria polgárőr egyesületei kaptak meghívást, a tájékoztatásra Keresztesi János rendőr-alezredest, a Szerencsi Rendőrkapitányság vezetőjét kérték fel.

 

A csütörtöki megbeszélésen Szemán Ákos az OPSZ B.-A.-Z. Megyei elnökhelyettesének felvezetője után Butta László helyi polgármester mondott köszöntőt, kitérve arra, hogy Tarcalon – a polgárőrségen túl – milyen biztonságtechnikai berendezéseket alkalmaznak a nyugodt hétköznapok biztosítása érdekében. 

 

Keresztesi János a teljesség igénye nélkül mondta el, hogy az elmúlt évet tekintve a pandémia sok mindent felülírt a szerencsi és a tokaji járásban. – A polgárőrök segítsége és más rendőri erők nélkül számos olyan korlátozó rendelkezésnek tudtunk volna eleget tenni, amelyek új feladatként jelentkeztek, lévén volt olyan időszak, amikor állományunk kétharmad része betegedett meg. A járványhelyzeten kívül olyan meghatározó esemény, jelenség nem történt, ami súlyosan vagy negatív irányba befolyásolta volna a közbiztonságot. Nem jellemző a bűnözés, olyan rendszer van felépítve a területen, amely megfelelően tudja szolgálni a közrendet, a lakosság nyugalmát. A regisztrált bűncselekmények száma jelentősen csökkent az elmúlt tíz évben. A példa kedvéért, míg 2010-ben 1200 bűncselekmény kapcsán kellett intézkedni, ez 2021-ben mindössze ötszáz volt, leginkább vagyon ellen elkövetettek. Ezen belül is a lopás a meghatározó, 2010-ben volt ötszázhúsz, 2021-ben már csak száznegyvenöt esetünk. A vagyon elleni cselekmények a felére, a rablások, a rongálások egyharmadára illetve egynegyedére estek vissza. A családon belüli, kiskorúak ellen elkövetett erőszakos cselekmények száma ötvenötről ötre csökkent, a bíróság elé állítás, az elzárás, a megelőző távoltartás – mint jogintézmény – nagyon hatékony a megelőzést illetően. Viszont a közlekedési helyzetben nem tudtunk átütő erejű változást elérni szinte ugyanannyi a sérüléses, anyagi-káros balesetek száma. – mondta Keresztesi János. 

 

A fórum további részében Koncz Zsófia országgyűlési képviselő, mint a Szerencsi Polgárőr Egyesület tagja, illetve Csóra György az OPSZ B.-A.-Z. Megyei elnöke adott tájékoztatást a polgárőrök munkájáról, az esemény végén Lovász László a Tarcali Polgárőr Egyesület vezetője mondott köszönetet azért, hogy a szervezők Tarcalt választották a fórum helyszínéül.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában