Program

2022.03.27. 09:00

Húsvétra hangolódnak a diósgyőri alkotóházban

Miskolc, Diósgyőr - Népi kézműves technikákat tanítanak a közelgő ünnep kapcsán a diósgyőri alkotóház mesterei.

Detzky Anna

Húsvétra hangoló címmel rendez ingyenes mesterségbemutatót és kézműves-foglalkozásokat a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóháza vasárnap 10-től 17 óráig, a Népi Kézműves Alkotóházak és Műhelygalériák IX. Országos Hete keretében.

 

Felelevenítik a hagyományt

 

Az ünnepre felkészítő alkalmon a résztvevők olyan technikákat tanulhatnak, amikkel szebbé tehetik a húsvétra feldíszített otthonukat.

 

– Sokadik alkalommal tartjuk meg ezt a rendezvényt a „Kezeink dicsérete” című Európai Művészet és Kézművesség Napjaihoz (JEMA) csatlakozva, amely idén a húsvét előtti időszakra esik. Próbáltunk olyan kézműves-foglalkozásokat szervezni gyakorlásképpen, amelyek felkészítenek az előttünk álló ünnepre – mondta Gergye Zoltán, a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület elnöke. – Lehetőséget biztosítunk rá, hogy nálunk megtanulhassák az alapokat azok, akik szeretnének egy kicsit otthon kézműveskedni, esetleg tojásfát csinálni. A műhelyek között lesz tojásfestés, textil- és csuhéfigura-, valamint mézeskalács-készítés, tűznemezelés, agyagozás, gyöngyfűzés is. A legkisebbeknek pedig népi játszóház. A csoportokra érdemes előre regisztrálni, a hímestojás-díszítésre már most túljelentkezés van. A foglalkozásokba igyekszünk belecsempészni az ünnepi hagyományokat. Olyan kérdésekre keressük a választ például, hogy miért piros a hímes tojás. Vagy hogy mely népművészeti motívum mit jelent. Emellett a népdalokon keresztül felelevenítjük a húsvéti népszokásokat. Egy népzenész fog nekünk erről mesélni. A locsolkodás például mára teljesen beépült a nagyvárosokban is az ünneplésbe, de valójában egy néphagyományból ered. Amit most megtanítunk, azt húsvétkor újra lehet gyakorolni. Akkor is tartunk majd egy hasonló, kicsit nagyobb szabású kézművesnapot.

 

(A borítóképen: Készülnek a húsvéti tojások. A felvétel a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület korábbi rendezvényén készült. Fotó: Olvasónktól)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában