Orosz–ukrán háború elől menekülők

2022.03.19. 20:00

Hiányszakmákban engedély sem kell

Az Ukrajnából menekülteket szinte minden gazdasági ágazatban foglalkoztatni lehet.

ÉM

Forrás: MW

Fotó: Móricz István

Az orosz–ukrán háború elől menekülőknek lehetőségük van engedélymentesen munkát vállalni Magyarországon. 

 

A magyar–ukrán kettős állampolgárok esetében ez zökkenőmentes, a harmadik országbelinek számító ukrán állampolgárok pedig a hiányszakmákban helyezkedhetnek el. 

A megye munkáltatói százas nagyságrendben tudnának menekülteket foglalkoztatni

– Bihall Tamás

 

A megye munkáltatói Bihall Tamás, a megyei iparkamara elnöke szerint százas nagyságrendben tudnának menekülteket foglalkoztatni. Szinte nincs olyan ágazat a térségben, amely elzárkózna ez elől, legyen szó szakképzett vagy betanított munkára alkalmas munkavállalókról – nyilatkozta. 

 

Meghaladta a 429 ezret az ukrajnai háború elől Magyarországra érkezők száma. Nincs pontos információ arról, hogy közülük hányan rendezkednek be hosszú távra, Orbán Viktor miniszterelnök azonban már a menekültek első hullámának érkezése után felvillantotta annak lehetőségét, hogy hazánk munkalehetőséget tud kínálni azok számára, akik maradni szeretnének. 

 

Bejelentett lakcím szükséges 

 

A menedékesek alkalmazására a vállalkozásoknak minden lehetőségük adott. A magyar–ukrán kettős állampolgárok esetén semmilyen foglalkoztatási probléma nem merülhet föl, vagyis ha van társadalombiztosítási és adószámuk, akkor gyakorlatilag korlátozásmentesen foglalkoztathatóak – tisztázta a Réti, Várszegi és Társai Ügyvédi Iroda PwC Legal munkajogásza, Szűcs László. Hozzátette azonban, hogy a lehetséges munkavállalóknak valamilyen bejelentett lakcímmel rendelkezniük kell. 

 

Munkavállalási engedéllyel 

 

A harmadik országbelinek számító kizárólag ukrán állampolgársággal rendelkezők esetében valamivel bonyolultabb a helyzet, miután az ő foglalkoztatásuk a fő szabály szerint engedélyhez kötött: rövid távú, azaz 180 napon belül 90 napot meg nem haladó alkalmazásukhoz munkavállalási engedély, hosszú távú, vagyis a 90 napot meghaladó alkalmazásukhoz pedig összevont engedély szükséges. 

 

A munkavállalási engedély kiváltása szigorú szabályokhoz kötött, például, arra vonatkozólag, hogy a külföldi állampolgárnak a végzettségét milyen okiratokkal kell igazolnia, és hogy azt milyen nyelven kell benyújtania. Ha a feltételeknek egy adott személy nem felel meg, akkor nem fogja megkapni a munkavállalási engedélyt. 

 

Kivételt jelent ezen szabály alól, ha a háború elől menekülő ukrán állampolgárok menedékes státuszt kérelmeznek Magyarországon. Foglalkoztatásuk ennek birtokában is engedélyköteles marad, kivéve ha az Ukrajnában lakóhellyel rendelkező munkavállalót bizonyos hiányszakmákban foglalkoztatják. Ez esetben a menedékes státusz fennállásának teljes időtartama alatt engedély nélkül foglalkoztathatók, akár munkaerő-kölcsönzés keretében is. Feltéve, ha igazolni tudják a munka elvégzéséhez szükséges szakképesítésüket – mondta a szakjogász. 

 

Hogy melyek ezek a szakmák, arról eligazítást ad a Külgazdasági és Külügyminisztérium 2021 októberében kiadott rendelete, amely a veszélyhelyzet ideje alatt a harmadik országbeli állampolgárok magyarországi foglalkoztatásának engedélyezéséről, illetve az engedélyezési kötelezettség alóli mentességének különleges szabályairól szól. 

 

A Magyar Közlöny 2021. évi 50. számában megjelent jogszabály tételesen felsorolja azokat a foglalkoztatási ágakat, amelyekben erről szó lehet. A listában mások mellett építőipari, műszaki-informatikai és természettudományi, egészségügyi, kereskedelmi és vendéglátóipari, élelmiszeripari, erdő- és mezőgazdasági szakmacsoportok egyaránt szerepelnek. 

 

A Bosch már jelentkezett 

 

A cégek és vállalkozások munkaigényét Miskolcon a foglalkoztatási paktumiroda igyekszik összegyűjteni. 

 

Közszájon forgó tény, hogy a helyi vállalatok közül a Bosch már jelezte, munkalehetőséget tud kínálni a menekültek számára is.

 

Megkeresésünkre a társaság kommunikációs osztálya közölte: azokat a jelentkezőket, akik megfelelő kompetenciákkal rendelkeznek, várják a magyarországi Bosch csoport telephelyein a nyitott pozícióikra.

 

(A borítóképen: Ukrán–magyar határ. A menekültek száma meghaladta a 429 ezret)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában