Elektronikusan vagy a kormányablakban

2022.03.13. 21:00

Adatváltoztatás egyszerűen: e-bejelentővel

Egy helyen - elektronikusan vagy a kormányablakban - is intézhető a közműszolgáltatók felé a változás bejelentése.

ÉM

Fotó: Shutterstock

Új szolgáltatást indított el a lakosság számára a kormányzat a magyarországi közigazgatási hálózaton keresztül: az adatváltozások elektronikus bejelentésének lehetőségét. Működésének lényege, hogy egyetlen informatikai felületen, az e-bejelento.gov.hu oldalon keresztül lehet intézni többek között a közműátírással kapcsolatos adatváltozások bejelentését. Ezt nem csak lakcímváltozás esetén lehet igénybe venni, hanem névváltozás, tulajdonváltás esetén is, vagy bármilyen más okból. Egy-egy adatváltozás esetén így nem szükséges külön-külön felkeresni a közműcégeket, ez az elektronikus csatornán keresztül díjmentesen, egyszerűen és gyorsan megtehető – hívta fel a figyelmet a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kormányhivatal.

 

A magyar kormány az egy évtizede megkezdett bürokráciacsökkentési program keretében folyamatosan egyszerűsíti a hivatali ügyintézést  - emlékeztettek. Ennek egy újabb mérföldköve az e-bejelentő szolgáltatás elindítása, amelynek használatával jelentős időt és energiát takaríthatnak meg az állampolgárok. Az e-bejelento.gov.hu oldalon ügyfélkapu regisztrációval pár perc alatt az összes szolgáltatónál bejelenthető a személyes adatokban történt változás. De gondoltak azokra is, akik még nem használják rutinosan az online rendszereket, ők a kormányablakokban is elintézhetik a bejelentést, ahol az ügyintézők mindenben segítségükre lesznek.

 

A Borsod-Abaúj-Zemplénben szolgáltató cégek közül jelenleg az áram- és gázszolgáltató MVM Next, a vízművek közül az ÉRV, míg a távhőszolgáltató társaságok közül a MIHŐ érhető el az e-bejelentőn, de a közműszolgáltatók köre folyamatosan bővül. Akik felkerültek a listára, az ő esetükben elegendő csak ezen a rendszeren keresztül az adatváltozást egyszer bejelenteni, és valamennyi közműcég megkapja ezeket a felhatalmazás alapján. A tervek szerint a jövőben akár telekommunikációs cégekkel, később pedig bankokkal, biztosítókkal kapcsolatos ügyeket is lehet majd intézni az e-bejelentő oldalon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában