Környezetkímélő, tisztán elektromos

2022.01.30. 15:30

Már gyártják Miskolc első elektromos autóbuszát

A magyar kormány támogatásával nyílt lehetősége az MVK Zrt.-nek a környezetkímélő járművek beszerzésére.

Szaniszló Bálint

Így néznek ki a Miskolcnak gyártandó autóbuszok. Fotó: ÉM

A Miskolc Városi Közlekedési (MVK) Zrt. 10 darab környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású autóbusz, valamint a hozzá kapcsolódó töltőinfrastruktúra beszerzésére nyert támogatást a magyar kormánytól tavaly a Zöld Busz projekt keretében.

 

A BYD K9UD LF típusú miskolci elektromos autóbuszok első példányának gyártása megkezdődött Kínában a BYD üzemében, a jármű informatikai rendszerének szerelésére viszont már itt, Magyarországon kerül majd sor.

 

Az első miskolci elektromos autóbusz elkészülését követően a további 9 darab jármű gyártása teljes egészében Komáromban valósul meg, az utaskijelzők, jegyérvényesítők, kamera-, valamint utasszámláló rendszerek beépítésével együtt.

 

Utasbarát járművek

 

A BYD a világ vezető elektromosautóbusz-gyártójának számít, amely eddig több mint 65 ezer akkumulátortechnológiás buszt adott át a világon különféle üzemeltetőknek. A konszern jelenleg az egyetlen e-busz-gyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, villanymotorokat, illetve motorvezérlő rendszereket fejleszt és gyárt. Az MVK Zrt. célja, hogy fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítson költséghatékonyan, ehhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére is. Az elektromos autóbusz a város környezetének védelme érdekében hozzájárul a korom-, a nitrogén-oxid- és a szénhidrogén-kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, mint a dízelbuszok.

 

Az elektromos buszok miskolci forgalomba állításával leselejteznek 10 darab dízelhajtású Euro 3-as kategóriájú autóbuszt, melyek eredményeképpen éves szinten több mint 1600 tonnával csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában