MVK Zrt.

2022.01.25. 11:13

Már gyártják az első miskolci elektromos autóbuszt

Az MVK Zrt. 10 darab környezetkímélő, tisztán elektromos hajtású autóbusz, valamint a hozzá kapcsolódó töltő infrastruktúra beszerzésére nyert támogatást 2021-ben a Zöld Busz projekt keretében.

Forrás: MVK Zrt.

A BYD K9UD LF típusú miskolci elektromos autóbusz első példányának gyártása megkezdődött Kínában a BYD üzemében, a jármű informatikai rendszerének szerelésére viszont már itt Magyarországon kerül majd sor. Az első miskolci elektromos autóbusz elkészülését követően a további 9 darab jármű gyártása teljes egészében Komáromban valósul meg, az utaskijelzők, jegyérvényesítők, kamera-, valamint utasszámláló rendszerekkel beépítésével együtt.

 

A BYD a világ vezető elektromos autóbuszgyártójának számít, amely eddig több mint 65 ezer akkumulátor-technológiás buszt adott át a világon különféle üzemeltetőknek. A konszern jelenleg az egyetlen e-busz-gyártó, amely saját erőátviteli rendszert, akkumulátort, villanymotorokat, illetve motorvezérlő rendszereket fejleszt és gyárt.

 

Cél a fenntartható, biztonságos, tiszta, környezet- és utasbarát közlekedési lehetőséget biztosítása költséghatékonyan, ehhez szükség van az infrastruktúra és a járműállomány fejlesztésére is. Az elektromos autóbusz a város környezetének védelmének érdekében hozzájárul a korom, a nitrogén-oxid és a szénhidrogén kibocsátás csökkentéséhez, valamint csendesebb üzemmódban közlekedik, mint a dízel buszok.

 

Az elektromos buszok forgalomba állításával leselejteznek 10 darab diesel hajtású EURO 3-as kategóriájú autóbusz, melyek eredményeképpen éves szinten több mint 1600  tonna szén-dioxid kibocsátás takarítható meg. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában