Covid–19

2022.01.29. 19:00

A maszk hatékony, ha hordjuk

Tombol az omikron. Nem minden maszk véd meg ellene. Az sem mindegy, miként használjuk azokat.

Balogh Csilla

Forrás: Kozma István

A koronavírus újabb variánsának gyors terjedése miatt az esetszámok növekedésével ismét előtérbe került a maszkok hatékonysága. A maszkoknak két funkciója van. Az egyik, hogy ne adjuk tovább a fertőzést, a másik, hogy ne fertőződjünk meg. Ám a maszkok nem védenek egyformán, helytelen használatuk pedig növelheti a megfertőződés kockázatát. A hazai és a nemzetközi ajánlások alapján összegyűjtöttük a maszkokra vonatkozó lényeges tudnivalókat. 

 

A legjobbak 

 

Valós védelmet kizárólag a legalább N95 jelölésű (amerikai szabvány) pormaszkok, az EN149 európai szabvány szerinti FFP2-es maszkok vagy az ezeknél is magasabb szűrőképességgel rendelkező maszkok nyújtanak. Ezek ugyanis megakadályozzák a kis méretű részecskék 95 (N95), illetve 94 (FFP2 EN149) százalékának az orr és a száj területére történő bejutását, de csak akkor, ha az archoz megfelelően illeszkednek, tehát arcszőrzet megléte esetén már nem. A KN95-ös (kínai szabvány) vagy KF94-es (koreai szabvány) jelzéssel ellátott maszkok 94 százalékban szűrik ki ugyanezeket a részecskéket. Az eddigi tapasztalatok szerint a maszkok közötti egy százalékpontos eltérés nem befolyásolja a maszkok gyakorlati szűrőképességét a Coviddal szemben. Érdemes azonban eredeti változatot vásárolni, amely onnan ismerhető fel, hogy a maszkon a gyártó logója is szerepel. 

 

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja (CDC) által közölt Covid–19- és SARS-útmutatóban javasolt védőfelszerelésnek az N95-öt jelölte meg. Így álláspontjuk szerint minimum N95, KN95, illetve ennek megfelelő FFP2 EN149 maszkot kell hordanunk a koronavírus elleni védekezéshez. 

 

Naponta váltani 

 

A felsorolt maszkokat elvileg egyszer lehet használni. A maszkok, ha benedvesednek a ki- és belégzéstől, akkor a hatásfokuk csökkenni kezd, ezért naponta érdemes cserélni azokat. Amennyiben mégis többször szeretnénk egy maszkot felvenni, akkor újrahasználatuk előtt egy-két napig pihentessük azokat, de öt alkalomnál többször egy fentebb említett maszkot se viseljünk. A szétfeslett, nedves és szennyezett maszkot mindenképpen ki kell dobni, mégpedig zárt rendszerű hulladéktárolóba. Vonatkozik ez arra a maszkra is, amelybe beletüsszentettünk vagy beleköhögtünk. 

 

A valós védelmet nyújtó maszkokat a háromrétegű orvosi szájmaszk követi. Ez azonban, mivel lazán fedi az orrot és a szájat, nem olyan hatékony, mint az előzőek. Kizárólag egyirányú védelemre tervezték, így inkább a környezetet védi, nem pedig a viselőjét. Abban segít, hogy ne adjuk át másoknak a betegséget, ha azonban a környezetünkben rajtunk kívül más nem visel maszkot, nincs garancia a megfertőződés elkerülésére. Előnye lehet még, hogy viselője sokkal ritkábban érinti meg az arcát, mintha egyáltalán nem hordana semmiféle maszkot. Az orvosi szájmaszk egyszer használatos, könnyen átnedvesedik, ami után azonnal ki kell cserélni. Fontos tudni, hogy legtöbbjük nem rendelkezik semmilyen biztonsági osztályozással. 

 

Hatékonyabb megoldást képes nyújtani, ha az orvosi szájmaszkra jól záródó textilből készített maszk kerül. 

 

Nem javasoltak 

 

A textilmaszkokról nincs elegendő bizonyíték arra, hogy megfelelő védelmet nyújtanak a megfertőződés vagy a fertőzés terjedése ellen. Ezért ezeket a mostani hullámban inkább ne használjuk, csak akkor, ha végképp nincs más lehetőség. Ha ezt használjuk, akkor naponta mossuk ki 60 fokon. 

 

A kilélegzőnyílással (pár centis műanyag szűrő) ellátott maszkok viselése szintén nem ajánlott, mert fertőzöttség esetén rajtuk keresztül a vírusrészecskék is a szabadba juthatnak, és megfertőzhetnek másokat. Ne válasszunk olyan maszkot sem, amely a légzést megnehezítő anyagból, például műanyag bevonatú textilből készült. 

 

A maszk akkor nyújt hatékony védelmet, ha mindenki hordja, magas szűrőképességgel rendelkezik, ha tiszta és ép, és ha jól illeszkedik. A maszk semmilyen védelmet nem nyújt, ha a száj vagy az orr szabadon van. Éppen ezért úgy vegyük fel, hogy a maszk takarja az orrot, a szájat és az állat, és a lehető legszorosabban illeszkedjen az arcunkhoz. Ne érjünk a maszk külső felszínéhez használata során. Levétel előtt és után is mossuk meg vagy fertőtlenítsük alaposan a kezünket, mert a maszk növelheti a megfertőződés kockázatát, ha szennyezett kézzel érintjük meg, vagy ha a fej egyéb részén tartjuk (áll alatt vagy homlokon), és csak időszakosan húzzuk az orr és száj elé. A maszkot ne kezeljük fertőtlenítőszerrel, és ne tegyük a mikrohullámú sütőbe. 

 

Az ajánlások szerint a maszkviselés a rendszeres kézmosás, illetve kézfertőtlenítés nélkül nem jelent kellő védelmet.

 

(A borítóképen: A textilmaszk nem ajánlott, ha mégis használjuk, naponta mossuk ki 60 fokon)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában