Interjú dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselővel

2021.12.30. 20:00

Motiválja az emberektől kapott bizalom

Folyamatosan úton van, ugyanis fontosnak tartja a közvetlen kapcsolatot az emberekkel.

Horváth Imre

Forrás: ÉM

A turizmus, az infrastrukturális és az ipari fejlesztések terén is sok minden megvalósult, vagy elindult dr. Koncz Zsófia országgyűlési képviselő választókerületében. Ezekről beszélgettünk a képviselővel értékelve egy kicsit a 2021-es évet is.

 

Mennyire volt mozgalmas a több mint egy évnyi képviselői munkája?

 

Akik követik a munkámat a Facebookon, vagy a kiadványainkban, biztosan látják, hogy néhány nap kivételével az egész évben úton vagyok. Nagyon mozgalmas év van mögöttem, az a bizalom pedig, amit tavaly kaptam az időközi választáson az emberektől, egy olyan fontos motiváció nekem, amely még több erőt ad a munkámhoz. Én és a munkatársaim is azért dolgozunk, hogy a térségben élőknek jobb legyen.

 

Mindig ott van, ahol történik valami, tudatos ez a képviselői munkájában?

Nagyon sok pozitív visszajelzést és szeretetet kapok az itt élőktől

– dr. Koncz Zsófia

 

Ennek az is az oka, hogy tudtam, hogy ebben a ciklusban kevesebb időm lesz, hiszen időközi választáson lettem képviselő, viszont a munkámnak nagyon fontos része, hogy találkozzak az itt élő emberekkel, hiszen így tudom őket képviselni. A járványügyi korlátozások feloldása óta folyamatosan úton vagyok, de pont ez a mozgalmas munka ad nekem nagyon sok energiát, hiszen sok pozitív visszajelzést és szeretet kapok az itt élőktől. Azt hiszem, érzik az emberek, hogy hogyan állok hozzájuk, a legkisebb ügyhöz is, és ennek köszönhető, hogy pozitív impulzusokat kapok vissza, ami erőt ad ahhoz, hogy úgy folytassam a munkát, ahogy elkezdtem.

 

A pandémia mennyire nehezítette meg a munkáját, a kapcsolattartást? Milyen plusz feladatokat rótt ez önre és a településekre?

 

Az év eleji bezárkózás, korlátozás megnehezítette a munkám, de akkor például élelmiszer-csomagokat és fertőtlenítőszereket juttattam el azoknak, akiknek leginkább szüksége volt rájuk, és ezen keresztül is a távolságtartást betartva próbáltam a személyes kapcsolatokat életben tartani. Természetesen ma már az online világot nem lehet kizárni, ha valaki közélettel foglalkozik, és nem is szabad. Nemcsak nekem, hanem más képviselőnek is felerősödött az online jelenléte. A korlátozások feloldása után pedig ismét a személyes kapcsolattartás kerül előtérbe, és azt éreztem az emberek részéről minden alkalommal, hogy örülnek ennek és ők is várták már. Tartottam fogadóórákat, ami nagyon fontos, de spontán is nagyon sokan megállítanak, ami természetesen része ennek a munkának.

 

Mit, miket tart a legfontosabb elért eredménynek, eredményeknek?

 

A legnagyobb eredmény a 37-es főút négysávosítása, ami nekünk óriási dolog. Az elkészülő 19 kilométer bekapcsolja egész Tokaj-Hegyalját, a Taktaközt, Harangod vidékét a gyors közúthálózatba. Azt az üzenetet adja az itt élőknek, hogy ránk hosszútávon is számítanak, hiszen az ilyen utak nem csak a biztonság, de a befektetések, a turizmus szempontjából is nagyon fontosak. Ez az út a következő száz évünkről is szól. Ezt mindenképpen ki kell emelnem, főként mert édesapám húsz évig lobbizott azért, hogy megvalósuljon és óriási az a profizmus és dinamizmus, ahogy most megvalósul a beruházás. Nagyon gyorsan haladnak és minimális fennakadást, kellemetlenséget okoz a közlekedőknek ez a mellépítéses technika. 2022-ben már új sávon közlekedhetünk, a jelenleg használatban lévő útszakasz pedig megújul, majd 2023-ban elkészül a teljes beruházás. Nagyon jó, hogy sok körforgalom épül, megújul, amelyből a tarcalit már át is adtuk a forgalomnak. Emellett az M30-as autópálya átadása az én választókerületemet is érinti, hiszen korábban rengeteg kamion ment át Szikszón, Aszalón és Halmaj közelében. Összekötöttük Miskolcot Kassával, és nagyon gyors eljutást jelent a megye egyik végéből a másikba. Hihetetlen kapukat nyit ki a jövő fejlődése szempontjából is. A taktaközi úthálózat katasztrofális állapotban volt, és vannak részei, amelyek még most is. Édesapám egy 32 kilométeres félkör szakasz ütemezését készítette elő, ami úgy néz ki, hogy Szerencs, Prügy, Taktabáj, Csobaj, Tiszatardos, Tiszaladány és Tokaj. Amikor elkészült a Tiszaladány és Tokaj közötti rész, sokan megállítottak, hogy mennyire hálásak, mert ilyen állapotú út még nem volt. Palkovics László miniszter úrral adtuk át az elkészült 25 kilométert, és van még egy 6,5 kilométer, ami meg fog épülni jövőre. Tavaly karácsony táján nagyon sok megkeresést kaptam, hogy Taktaharkány és Taktakenéz között van egy olyan útszakasz, amelyen nem lehet közlekedni. Ez egy 14 kilométeres útszakasz, ami a két település mellett Prügyöt érinti, ebből a legrosszabb egy kilométerrel azonnal elindítottuk a tervezést, az út ügyében felszólaltam a Parlamentben és több mint félév intenzív lobbitevékenységnek köszönhetően október 8-án kijött a Magyar Közlönyben, hogy felújítjuk az egész 14 kilométert, ami nagyon nagy dolog. Ennek a beruházásnak 2,3 milliárd forint a költsége, és emellett a Magyar Kormány még további forrást allokált egy új körforgalom építésére a bodrogkeresztúri elágazásnál. Nemcsak az emberek életminősége javul ennek köszönhetően, hanem a turizmusba is be tudnak majd kapcsolódni az útfejlesztéseknek köszönhetően. Emellett amit még kiemelnék, hogy a tokaji Erzsébet királyné hidat átadtuk a közelmúltban a forgalomnak. Építettünk rá egy kerékpárutat is, így Nyíregyházától már egészen Tokajig lehet kerékpározni.

 

Az olyan nagy útfejlesztések, mint az M30-as autópálya, vagy a 37-es főút négysávosítása mellett sok mellékút is megújult a körzetében. Mik a prioritások az infrastruktúra fejlesztésekben?

 

Még egy főútvonalat ki kell emelnünk a Tokaj-Hegyalját és Zemplént érintő fejlesztési csomagból, hiszen 52 milliárd forint útfejlesztésre fordítható, amelynek keretében a 37-es teljes hosszát is megújítjuk majd Szerencs és Sátoraljaújhely között. Emellett a Magyar Falu Program keretében a belterületi utakat is igyekszünk felújítani, továbbá említeni kell a Tiszalúc és Tiszadob közötti út felújítását. Az ország legnagyobb útfelújítási programja zajlik megyénkben is, én pedig igyekszem ezekre kiemelten figyelni, hiszen az infrastruktúra nagyon fontos kérdés, ami mindenkit érint. Egy összefüggő kerékpárút nagy eredményeket tud hozni, gondoljunk csak a Tisza-tóra. Ezt szeretnénk mi is, csak nem egy tavat, hanem egy hegyet szeretnénk körbetekerhetővé tenni. A Kopasz-hegy körül két ütemben fog megvalósulni a kerékpárút-hálózat megépítése, közben Tokaj és Tarcal között is befejeződik a kerékpárútépítés, de Bodrogkeresztúrt, Mádot, és Mezőzomboron keresztül Szerencset is bekötjük. Abban bízom, hogy ez meg fogja növelni az itt töltött vendégéjszakák számát. De több településen is vannak kerékpárút fejlesztések, mint Bőcsön, ahol a Sörgyárat tettük kerékpárral is elérhetővé. Halmajon a Biciklizz iskolába, munkahelyre programot kapcsolták a fejlesztéshez, Megyaszón is kerékpárút készült. A Magyar Falu Program mellett említeni kell az Aktív Magyarországot is, hiszen az én választókerületemben van négy folyó, és foglalkozunk azzal, hogy a vízi, a kerékpáros és a lovas turizmust hogyan lehet egymással összekötni. A Bodrogon és a Tiszán már elindult valamennyire a vízi turizmus fejlesztése, viszont a Hernádot valóban egy csiszolatlan gyémántként lehet említeni. Az Aktív Magyarország Programban pedig több vízi kikötőt szeretnénk a Hernádra, aminek mindenki nagyon örül.

 

Talán soha nem látott fejlesztések valósulhatnak meg Tokaj-Zemplénben kormányzati támogatással, mit jelenthet ez a térségnek, az ön szűkebb hazájának?

 

Amikor a programok megvalósulnak, fogjuk látni, hogy ez tényleg a térségünk történelmi jelentőségű fejlesztése lehet. Óriási lehetőség mindannyiunk számára, hiszen az a cél, hogy turisztikailag növeljük a térség és a települések vonzerejét. Ebben a csomagban az én választókerületemből tíz település van benne, és mindegyiknek megvan a maga kiemelhető eleme, mint Monokon a Kossuth-ház, Szerencsen a Rákóczi-vár, vagy Tarcalon a Borutca, amelyet szeretnénk fejleszteni. Lényegesnek tartom, hogy a Bodrog vízi turizmusát fejlesztjük, illetve négy évszakos libegő épül majd Tokajban, ami a legfontosabb attrakció, ami itt a térségben megvalósul. Illetve a turizmus, vendéglátás, gasztronómia területén valósulnak meg fejlesztések, az ezzel foglalkozó magánszemélyeknek és vállalkozásoknak is nagy lehetőség a program. Tokaj-Hegyalja turizmusa rekordot döntött tavaly nyáron is és most is, az érdeklődés megvan, nekünk ezt kell még jobban felerősíteni és mindenkit segíteni, aki szeretne ezen dolgozni.

 

Valamelyik nap Tokajban jártam, nyoma sem volt a nyári nyüzsgésnek. Hogyan lehet megnyújtani a szezont?

 

A borkóstolók és a pincelátogatások egész évben elérhetőek és abban bízunk, hogy a folyamatban lévő fejlesztéseknek köszönhetően növekedni fognak a Tokaj-Hegyalján töltött vendégéjszakák és növekedni fog télen is a látogatók száma. De ki kell emelni, hogy Tokajban épül egy öt- és egy négycsillagos szálloda, az egyik a Tisza és a Bodrog találkozásánál, aminél romantikusabbat télen sem tudok elképzelni, a másik pedig egy olyan különleges helyen, ami alapból kíváncsiságra ad okot, miközben olyan szolgáltatásokat kínálnak, amelyek egész évben vonzani tudják majd a turistákat. Közben Tarcalon az Andrássy Kúria is megújul, de a Kisfaludy Program keretében a kisebb szálláshelyek is sokat tudtak fejleszteni, illetve Szerencsen új szálláshely és egy cukrászati attrakció kialakítása is folyamatban van.

 

Ipari fejlesztésekre is volt, van példa, melyek közül kiemelkedik Tiszaújvárosban a MOL poliolüzeme, de említhetjük a Hell fejlesztéseit is. Az iparfejlesztésben milyen irányt tart követendőnek?

 

A kormány azt a döntést hozta, hogy ebben a nehéz helyzetben, ami a járvány miatt kialakult, a munkahelyek megtartását tartja a legfontosabb célkitűzésnek és úgynevezett versenyképesség-növelő támogatásokat adott vállalatoknak annak fejében, hogy megtartják a munkahelyeket és fejlesztenek. Ennek keretében Szerencsen a Bonbon Kft. új üzemcsarnokot épít, ami óriási volumenű fejlesztés. Ha Tiszaújvárosról beszélünk, akkor nyilván ipari múltja van – bár turisztikailag is van benne potenciál, hiszen ott a Tisza és az ország egyik top 10-es kajak kenu egyesülete. Mindenki hallotta már, hogy a MOL poliolberuházása folyamatban van, ami a cég minden idők legnagyobb volumenű beruházása, de nem csak ez történik ott. Az MVM felújítja a Tisza II. erőművet, az ott élőknek jó üzenet, hogy azok a gyárak, amelyek egy ideje nem működnek, sem maradnak jövő nélkül. Emellett nem rég tartottunk György László államtitkár úrral Tiszaújvárosban egy vállalkozói fórumot, ahol nemcsak a nagy, hanem a kis- és középvállalatok is jelen voltak, amelyek szintén nagyon fontosak. Sok pozitív visszajelzést kaptunk erről és Szerencsen még nagyobb körben folytattuk. Szikszón a Hell nagyfoglalkoztató, és fontos beruházásokat hajt végre, ami fontos a városnak és térségének. A munka alapú társadalom és a munka ennek a térségnek nagyon fontos, és az a kormányzati döntés, hogy a munkahelyeket védjük meg a családok számára. Ehhez kapcsolódik hozzá a szakképzés és az oktatás. A szakképzésben is nagy változások következtek be, és azt támogatom, hogy a szakképzési centrumok vegyék fel a munkáltatókkal a kapcsolatot, hogy milyen szakmára van szükségük.

 

Számtalan kisebb, nagyobb beruházást adtak át, vagy indítottak el 2021-ben a körzetéhez tartozó 42 településen. Mit tart fontosnak, elsődlegesnek a kistelepülések fejlesztésénél?

 

A kistelepülések számára fontos, hogy rendben legyenek a közösségi tereik, az intézményeik és megfelelő infrastruktúrájuk legyen. Olyan komplex fejlesztési lehetőség áll a kistelepülések rendelkezésére, amely a már meglévő EU-s fejlesztések mellett hazai forrásból a Magyar Falu Programban az ő igényeik szerint megjelent pályázatokat is jelenti. Nagyon fontos a mezőgazdaság, aminek környékünkön nagy hagyománya van, a magyar kormány pedig megháromszorozta az agráriumba érkező forrásokat. Nyáron Feldman Zsolt államtitkár úrral egy ilyen fórumot is szerveztünk, amelyre minden gazdát meghívtunk és tudtak kérdezni. Emellett legyenek az utak, járdák megfelelő állapotban, energetikailag legyenek rendben a közintézmények. A templomokat is megújítjuk, ami a településeken fontos dolog, az egyik fő találkozási pontok ezek a helyi közösségek számára.

 

Rendszeresen részt vesz a folyóvizek megtisztítási akcióiban, nyilatkozik környezetvédelmi témákban és a Parlament Fenntartható Fejlődés Bizottsága Éghajlatvédelmi Albizottsága elnökének is megválasztották. Mennyire fontos a környezetvédelem a munkájában és a megyében?

 

Gyönyörű természetközeli helyeken élünk, a természet védelme és a környezettudatosság nagyon fontos az itt élőknek. Mindenkit zavar, ahogy kinéznek a folyópartok, a PET Kupán már tavaly is részt vettem a Bodrogon, a PET Kalózok egészen fantasztikus munkát végeznek, mozgalom indult ebből. Érzem a helyi támogatottságát is, hogy ezzel foglalkozni kell. Édesapám is ebben a bizottságban volt, és ezt az albizottsági elnökséget látta el. Mindig nagyon természetközpontúan gondolkodott, engem is így nevelt, így ez hozzám is közel áll. Azt gondolom, hogy a fiatalokon keresztül fontos itt is az üzenetet átadni, így több szemétgyűjtést is rendeztünk a Hernád mentén, az ongai tavaknál, a Bodrogon, és érdekes volt az iskolásokkal arról beszélni, hogy ők mit gondolnak.

 

Beszéljünk egy édes témáról! Nagy sikerrel rendezték meg Szerencsen az Artúr Napokat, letették egy cukrászati manufaktúra alapkövét, és a Szerencsi kakaópor védjegye is visszakerült a városhoz. Mit jelenthetnek Szerencsnek a csokoládé és cukrászati hagyományokra épülő fejlesztések?

 

Amikor 2008-ban bezárt a cukorgyár, megrázta az itt élőket és ma is nagyon fáj számunkra. Édesapám azon gondolkozott, hogyan lehet az emberek büszkeségét visszaadni, és ekkor jött a Csokoládé Fesztivál ötlete, és elkezdték szervezni, ebben az elejétől részt vettem én is. A fesztivál nagyon kinőtte magát, és idén más helyszínen valósult meg Artúr Napok névvel, amely szintén óriási siker volt. A négy nap alatt több mint 25 ezer ember jött el úgy, hogy védettségi igazolványhoz volt kötve a részvétel. Nagyon jó programok voltak és a zenei élet színe-java is itt volt. Itt van a Nestlé mint a legnagyobb foglalkoztató Szerencsen, és egy nagyon szép gesztus egy ekkora multinacionális cég részéről, hogy a „cicás kakaó” védjegy tulajdonjogát átadta a városnak és a Bonbon Kft.-nek, amely jogutódja a szerencsi csokoládé készítésnek, amely száz éves lesz 2023-ban. Abban bízunk, hogy a csokoládé továbbra is meghatározó identitása lesz Szerencsnek és a környékének.

 

Miket tart a következő év, évek legfontosabb feladatainak, terveinek a körzetében?

 

Az időközi választás kampányában is azt mondtam és most is így gondolom, hogy folytatni kell a megkezdett munkát. Van vízió, ami nagyon fontos, ehhez sok segítséget kapok a polgármesterektől, akikkel nagyon jó az együttműködés. Mindenkinek van egy elképzelése a településével kapcsolatban, nekem pedig vízióm a térséggel kapcsolatban. Ezt a fejlődést szeretném folytatni és a helyi ügyeket, helyi embereket képviselni a továbbiakban is. Azt kívánom az itt élőknek, hogy szeretetben, békességben teljenek az ünnepek és egy nagyon boldog és sikeres év jöjjön 2022-ben!

 

(A borítóképen: Dr. Koncz Zsófia: „Az a bizalom pedig, amit tavaly kaptam az időközi választáson az emberektől, egy olyan fontos motiváció nekem, amely még több erőt ad a munkámhoz...”)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában